Nemecký prezident dúfa, že príčiny zdravotného stavu Navaľného sa vyšetria

0
Na snímke sprava nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a jeho manželka Elke Buedenbenderová počas návštevy rakúskeho Salzburgu 22. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier dúfa v skoré vyšetrenie príčiny kritického zdravotného stavu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého v sobotu ráno previezli z Omsku do berlínskej nemocnice Charité s podozrením na otravu. Informovala o tom agentúra DPA.

Dôležité je “zodpovedať otázku príčiny dramatického zhoršenia jeho zdravotného stavu”, povedal Steinmeier v sobotu počas návštevy Rakúska v Salzburgu.

„Verím, že všetci tí, ktorí vedia k vyriešeniu tejto otázky prispieť, tak skutočne aj urobia,” dodal.

Steinmeier je spokojný s tým, že Navaľnyj je “v nemocnici, kde sa oňho starajú lekári, ktorí majú dôveru jeho rodiny”. Nemecký prezident kritikovi Kremľa Navaľnému zaželal rýchle a úplné zotavenie, “aby sa znova mohol vrátiť do práce”.

Navaľnyj (44) pocítil vo štvrtok počas letu zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy nevoľnosť a neskôr stratil vedomie. Podľa svojej hovorkyne bol pravdepodobne otrávený neznámou toxickou látkou, ktorá bola pridaná do šálky ranného čaju.

Prevoz Navaľného do Nemecka navrhla vo štvrtok kancelárka Angela Merkelová. Po tom, čo ruskí lekári jeho prevoz pre kritický stav odmietali, letecký transport nakoniec povolili v piatok večer s tým, že jeho stav sa stabilizoval.

Navaľnyj nie je pritom prvou prominentnou osobnosťou z Ruska či iných východoeuróskych krajín, ktorá sa v tejto najväčšej univerzitnej nemocnici v Nemecku liečila. Pred dvoma rokmi letecky previezli do Berlína s vážnymi príznakmi otravy zakladateľa ruského internetového portálu Mediazona a neoficiálneho hovorcu punkového projektu Pussy Riot Piotra Verzilova.

V roku 2014 sa tam pre chronické problémy pohybového ústrojenstva a chrbta liečila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. V Nemecku – hoci nie priamo v Charité – sa od roku 2001 liečil na špecializovanej kardiologickej klinike aj bývalý ruský prezident Boris Jeľcin.

- Reklama -