Z 91 nových prípadov COVID-19 bolo počas piatku 40 v Bratislave

0
Na snímke odberné miesto na COVID-19. Foto: TASR

Doplnená správa

Najviac nových prípadov nákazy novým koronavírusom zaznamenali v piatok (21. 8.) v Bratislave. Na území hlavného mesta identifikovali 40 pozitívnych vzoriek, spolu s tromi prípadmi v okrese Senec a okrese Pezinok sa Bratislavský kraj podieľal na ostatnom dennom prírastku (91 pozitívnych testov) viac ako polovicou prípadov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk, pričom aktualizovalo aj počet vykonaných testov – zrealizovali ich 3833, celkový počet otestovaných tak stúpol na 311 099.

V ďalších okresoch zaznamenali v piatok pozitívne testy v jednociferných číslach – osem ich bolo v okrese Žilina, šesť v okrese Košice, tri v okrese Michalovce. Po dva prípady zaznamenali v okresoch, Trnava, Galanta, Trenčín, Poprad, Stará Ľubovňa, Bardejov, Prešov a Vranov nad Topľou. Jeden prípad nákazy novým koronavírusom odhalilo testovanie v okresoch Nové Mesto nad Váhom, Ilava, Púchov, Bánovce nad Bebravou, Žiar nad Hronom, Banská Bystrica, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Revúca, Rimavská Sobota, Levoča a Trebišov.

Nakazilo sa 49 mužov a 42 žien. Sedemdňový kĺzavý medián je na čísle 80.

„Nové potvrdené prípady sú identifikované ako úzke kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, importy zo zahraničia, v regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt ochorenia COVID-19. V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie,” uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Opätovne pripomenula, že vyššie čísla pozitívnych testov sú očakávané ako výsledok dôsledného a aktívneho dohľadávania kontaktov potvrdených prípadov a nárazového testovania na ochorenie COVID-19 v identifikovaných a monitorovaných ohniskách nákazy v ostatných dňoch.

„Epidemiológovia naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov. Pozitívne osoby sú v domácej izolácii, rovnako aj ich kontakty, ktorým je nariadené testovanie na ochorenie COVID-19,” dodala Račková.

V nemocniciach je hospitalizovaných 62 ľudí, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 42 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú štyria pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja chorí.

Počet vyliečených stúpol za piatok o 102 ľudí. Z ochorenia sa tak doteraz zotavilo 2147 pacientov. Aktívnych prípadov je 1136. Počas piatka nepribudli žiadne úmrtia pacientov na nový koronavírus, Slovensko naďalej eviduje 33 prípadov.

- Reklama -