Chorvátske úrady apelujú na mládež, počet nakazených dosiahol opäť rekord

0
vespa, street, night
Nočné Chorvátsko, ilustračná snímka. (Foto: Pixabay)

Chorvátsko zaznamenalo rekordne vysoký počet 265 denných prípadov nákazy koronavírusom, čo sa vzhľadom na turistickú sezónu očakávalo. V piatok to oznámil celonárodný štáb pre pandémiu. Zároveň vyzval mladých ľudí, ktorí sa nachádzali vo vysoko rizikových situáciách, aby sa vyhýbali kontaktom s ostatnými ľuďmi. Informácie priniesla tlačová agentúra HINA.

Šéf chorvátskeho úradu verejného zdravotníctva Krunoslav Capak pripomenul, že pre nočné kluby platia určité opatrenia a že situácia sa tam vyvíja dobrým smerom, ale niektorí “vynaliezaví ľudia si našli náhradu”.

Capak povedal, že nie je dobré, keď sa mládež premiestňuje z klubov do barov a reštaurácií, ktoré majú dovolené fungovať dlhšie. Sú tiež prípady, keď sa svadobné hostiny premiestňujú z Dalmácie do Hercegoviny.

Celonárodný štáb pre pandémiu sa preto zíde s miestnymi štábmi v pondelok 24. augusta, aby spoločne prijali opatrenia, ktoré budú platiť lokálne a obmedzia prevádzkové hodiny niektorých zariadení a znížia počet účastníkov na stretnutiach.

Capak uviedol, že celonárodný štáb našiel dobrú rovnováhu medzi otváraním sezóny a ochranou zdravia ľudí. Je presvedčený, že opatrenia sú dobré a väčšina turistov sa cíti bezpečne. Capak zároveň dúfa, že sezóna bude ešte niekoľko dní alebo týždňov pokračovať.

Takisto vyjadril nádej, že v Chorvátsku nevznikne riziko takej krízy, aká je v Srbsku. Podľa neho sa situácia zlepší do piatich až desiatich dní.

- Reklama -