Korčok: Ministerstvo podniká kroky voči belgickej strane vo veci Jozefa Chovanca

0
Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (Foto: TASR/AP)

Od prvého momentu od zverejnenia videa z letiska v belgickom Charleroi, podniká slovenská diplomacia kroky voči belgickej strane. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

“Rovnako, ako celá slovenská verejnosť, som šokovaný zábermi, ktoré zverejnili belgické médiá, a brutalitou, s akou sa chovali tamojší policajti v cele k nášmu občanovi Jozefovi Chovancovi v roku 2018,” uviedol Korčok. Od zverejnenia videa podniká Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR kroky voči belgickej strane priamo v Bruseli.

Gesto vysokého predstaviteľa polície, ktorý odstúpil, vníma Korčok ako signál, že si belgické orgány uvedomujú vážnosť a naliehavosť celej veci, “a že sa celý tento škandalózny tragický prípad dôkladne vyšetrí,” uzavrel.

Na to, aby vláda reagovala na informácie o Chovancovej smrti, naliehal vo štvrtok aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčkach s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa medializovaných informácií slovenský občan vo februári 2018 prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. Malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia Slováka vyviedla a umiestnila do zadržiavacej cely. Podľa pôvodných správ sa Slovák v cele dopustil násilných sebapoškodzujúcich úderov, čo prinútilo políciu, aby opäť zasiahla a upokojila ho. Chovanec následne utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice. Tam upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Svedectvo priemyselnej kamery však naznačilo, že udalosti predchádzajúce zhoršeniu zdravotného stavu zadržaného Slováka sa udiali ináč. Zverejnené videozábery z priemyselnej kamery ukazujú, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi zadržaného Slováka a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca po dobu 16 minút.

- Reklama -