EÚ vyčlení Bielorusom 53 miliónov eur, potvrdila von der Leyenová

1
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Európska únia je pripravená podporiť mierový prechod k demokracii v Bielorusku, uviedla v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

„Stojíme pri občanoch Bieloruska, ktorí žiadajú základné slobody a demokraciu,” napísala von der Leyenová na Twitteri.

Dodala, že Európska komisia vyčlení Bielorusom 53 miliónov eur. Tri milióny eur poputujú obetiam represií a na podporu občianskej spoločnosti, zatiaľ čo leví podiel (50 miliónov) pôjde na boj proti pandémii koronavírusu, píše agentúra DPA.

Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko získal vo voľbách z 9. augusta podľa oficiálnych výsledkov 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta.

Následné masové protesty vyústili do tvrdých zásahov bieloruských bezpečnostných síl voči demonštrantom. Zranenia utrpeli stovky policajtov a protestujúcich a viac ako 6000 osôb bolo zadržaných.

Cichanovská, zvyšní kandidáti i Európska únia odmietli uznať výsledky týchto volieb, ktoré

Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu uviedol, že EÚ čoskoro zavedie “značné množstvo” sankcií voči Bielorusku z dôvodu zmanipulovania volieb a násilného potláčania protestov v krajine.

„Pevne stojíme za právom bieloruského ľudu určiť si svoj vlastný osud. Európska únia čoskoro uvalí sankcie v značnom množstve na jednotlivcov zodpovedných za násilie, represie a volebné podvody (v Bielorusku),” povedal Michel po skončení mimoriadneho videosummitu Európskej únie zameraného na dianie v Bielorusku.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ak tie peniaze nepôjdu na štátny účet Bieloruska, tak by Bieloruská vláda mala konať. Mala by dať vypátrať na to príslušným štátnym orgánom, kto je príjemca a stým naložiť potom tak, ako s cudzím zahraničným agentom, ktorý sa pokúša o štátny prevrat. A takým patrí guľka, alebo doživotná basa!!! Podľa daných okolností!!! Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.