Výbuch v Bejrúte: Libanonský sudca vydal druhý zatykač

0
Záchranné tímy pracujú na zdevastovanom mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Libanonský sudca vydal druhý zatykač v súvislosti s výbuchom v prístave v metropole Bejrút, ku ktorej došlo 4. augusta a pri ktorej zahynulo najmenej 180 ľudí. V utorok večer o tom informovala libanonská Národná tlačová agentúra (NNA), ktorú citovala agentúra DPA.

Sudca Fádí Sawwán vydal zatykač na riaditeľa prístavu Hasana Kurajtima; v predchádzajúci deň urobil podobné rozhodnutie a vydal zatykač na šéfa libanonského colného úradu Badrího Dáhira.

Zatykač na Kurajtima nasledoval po štyroch hodinách vypočúvania, týkajúceho sa explózie v bejrútskom prístave, dodala agentúra NNA.

V rámci prebiehajúceho vyšetrovania výbuchu už zadržali vyše 16 ľudí, uviedol zdroj z prostredia justície.

Bejrútsky sudca nariadil 7. augusta zadržanie Dáhira, jeho predchodcu v úrade Šafíka Marhího a Kurajtima.

Mohutný výbuch v bejrútskom prístave si vyžiadal okrem najmenej 180 obetí aj vyše 6000 zranených. Tridsať ľudí je stále nezvestných.

Explózia a následná tlaková vlna poškodili rozsiahle oblasti mesta, bez strechy nad hlavou zostalo takmer 300 000 obyvateľov. Výbuch poškodil približne 40.000 budov a 200 000 bytov.

Podľa libanonského ministerstva vnútra spôsobil požiar, ktorý vznikol pri zváraní, detonáciu viac než 2750 ton nebezpečného dusičnanu amónneho, ktorý bol šesť rokov uskladnený v prístave po tom, čo ho z lode zhabali colné úrady.

Guvernér Bejrútu Marwán Abbúd povedal, že rekonštrukcia mesta bude stáť 12 až 15 miliárd dolárov.

- Reklama -