Lekárske organizácie: Zdravotníctvo nie je pre túto vládu nič iné, len výsmech

0
Na snímke prezident Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR) Marián Šóth (Autor: TASR)

Lekárske organizácie ostro kritizujú slová premiéra Matoviča. Ten v pondelok vyhlásil, že finančné odmeny vyčlenené pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, v takzvanej prvej línii, by sa nemali týkať lekárov. Týkať sa majú len sestier. Proti jeho slovám ostro vystúpili veľké lekárske organizácie – od Asociácie súkromných lekárov, cez Zväz ambulantných poskytovateľov, odborový zväz, aj Slovenská komora zubných lekárov.

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) je vážne znepokojený vyhláseniami premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ako i mediálnou komunikáciou ministerstva zdravotníctva k odmeňovaniu zdravotníkov, ktorí boli v prvej línii počas pandémie ochorenia COVID-19. Reagoval tak na pondelkové (17. 8.) vyhlásenia predsedu vlády, podľa ktorého by sa odmeny pre pracovníkov v prvej línii nemali týkať lekárov.

“Sme presvedčení, že nekompetentnosť a amaterizmus tejto vlády sa prejavuje každý deň v čoraz väčšom meradle a vo všetkých oblastiach. Žiadna krajina neprehodila cez palubu tých, bez ktorých by sme pandémiu nezvládali s tak nízkymi stratami na životoch, ako to urobilo Slovensko,” uviedol ZAP vo svojom stanovisku. Zväz podotýka, že nielen zdravotné sestry, policajti či vojaci, ale predovšetkým lekári, tak v nemocniciach ako i v ambulanciách, dennodenne bez adekvátneho zabezpečenia osobnými ochrannými pracovnými pomôckami, v rizikovom veku a bez pomoci štátu stáli pri pacientoch a podľa nariadených opatrení poskytovali potrebnú zdravotnú starostlivosť najlepšie, ako mohli a vedeli.

“Sme sklamaní, nahnevaní, ale predovšetkým demotivovaní nezáujmom vlády SR o tých, bez ktorých žiadna spoločnosť nedokáže fungovať. V kontexte tejto absolútne neopodstatnenej dehonestácie lekárov sú tézy programového vyhlásenia vlády o nevyhnutnosti zvyšovania počtu zdravotníkov a motivovania návratu na Slovensko tých, ktorí odišli za lepšími podmienkami práce do zahraničia, len prázdnymi sľubmi,” uviedla výkonná riaditeľka a predsedníčka predstavenstva ZAP Zuzana Dolinková. Pod taktovkou súčasného vedenia rezortu zdravotníctva a premiéra Matoviča podľa nej upadá slovenské zdravotníctvo každým dňom viac a viac do záhuby.

Predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay si myslí, že rétorika politikov je zameraná na tie skupiny pracovníkov, kde si potrebujú prihriať “polievočku”. Upozornil, že vo vytvorených červených zónach v nemocniciach boli zamestnanci rôznych profesií. “Potrebné je myslieť aj na laboratóriá, lekárov, verejných zdravotníkov, sanitárov a ďalších zamestnancov v priamom kontakte s pacientmi alebo inými fyzickými osobami. Argumentácia premiéra, že lekári a iné skupiny zarábajú viac a že sa teraz zamerali najmä na tých, ktorí majú dlhodobo nízke príjmy, je šokujúca,” skonštatoval predseda vo svojej reakcii.

Každý, kto sa zapojil do potrebných činností, by mal byť podľa Szalaya odmenený bez ohľadu, na ktorom poste je a koľko zarába. “Osobný prínos a nasadenie by mali byť tými hlavnými kritériami pre  vyjadrenie poďakovania aj finančnými prostriedkami,” poznamenal.

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vo svojej reakcii uviedla, že s nevôľou a nepochopením prijala správu prezentovanú premiérom Matovičom na pondelkovej tlačovej konferencii. “Vyjadrenie pána premiéra považujeme za veľmi nevhodné. ANS nesúhlasí a protestuje, aby lekári, ktorí boli v prvej línii pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v záchrannej zdravotnej službe, na urgentných príjmoch, v pohotovostiach či na intenzívnych lôžkach, neboli odmenení spolu s ostatnými pracovníkmi pracujúcimi v rizikovom prostredí a upozorňuje, že diskriminačný prístup voči lekárom v súvislosti s prichádzajúcou druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19 by mohol oslabiť systém poskytovania zdravotnej starostlivosti,” uviedla ANS.

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) vyjadruje nad vyjadreniami premiéra rozhorčenie. Protestuje a nesúhlasí s tým, aby boli diskriminovaní lekári, zubní lekári, záchranári a zdravotné sestry.

„Ak má premiér výhrady voči lekárskemu stavu, je nevyhnutné s ním komunikovať, vzájomne sa informovať a riešiť reformu zdravotného systému k spokojnosti zdravotníckych pracovníkov, ako aj pacientov,” konštatuje prezident SKZL Igor Moravčík. Vyjadrenia Matoviča k lekárom pôsobia podľa neho dehonestujúco a nemajú opodstatnenie v racionálnom prejave predsedu vlády SR.

Šóth: ASL vyjadruje veľké sklamanie a nedôveru voči premiérovmu stanovisku

Asociácia súkromných lekárov SR vyjadruje veľké sklamanie a nedôveru voči premiérovmu stanovisku na margo odmeňovania ľudí v prvej línii počas pandémie COVID-19, v ktorom lekárov jednoducho vynechali, uvádza sa v otvorenom liste ASL SR premiérovi, ktoré asociácia poskytla ParlamentnýmListom.sk. 

„Počas prvej vlny pandémie sme aj my stáli na svojich miestach. Bez ohľadu na vlastné bolesti či vek a, samozrejme, bez ohľadu na COVID-19. Bola to pre nás samozrejmosť a povinnosť byť práve v tomto čase v službe a pomáhať,” konštatuje prezident ASL SR Marián Šóth. Zdôrazňuje, že ambulantní lekári pomáhali a pracovali, hoci boli v neľahkej situácii.

„Bojovali sme s akútnym nedostatkom ochranných pomôcok, chýbali nám jednoznačné usmernenia. Čo máme a nemáme robiť, sme sa väčšinou dozvedali z chaotických tlačových konferencií alebo zo správ. Zháňali a kupovali sme predražené ochranné pomôcky a dezinfekciu. Zháňali sme aj informácie. A mali sme aj strach. Nie o seba, ale o našich blízkych, našich pacientov a našich kolegov, ktorých je takmer tretina v dôchodkovom veku a patria medzi najohrozenejšiu skupinu v súvislosti s pandémiou,” menuje prezident ASL SR.

ASL sa ďalej obracia na premiéra so slovami, že napriek všetkému v týchto podmienkach lekári poskytovali zdravotnú starostlivosť.

„V záujme ochrany pacientov v zmysle odporúčaní dištančne, ale aj s osobnou prítomnosťou pacienta v ambulancii, keďže nie vždy bolo možné diagnostikovať a vyriešiť problém pacienta dištančným spôsobom. To všetko s plnou zodpovednosťou za poskytnutú zdravotnú starostlivosť a za zamedzenie šírenia COVID-19 v našich podmienkach,” upozorňuje M. Šóth.

Napriek enormnému úsiliu a stresu, ktoré nová situácia priniesla, ASL SR vtedy súhlasila s paušálnou úhradou 75 %. Ako zdôrazňuje prezident ASL SR, “hrialo nás ocenenie našej snahy z vašich úst či z úst ministra zdravotníctva. Verili sme, že po dlhých rokoch, keď naša práca morálne ani inak nebola docenená, s nástupom novej vlády nastal obrat”.

„Teraz však prišla z vašej strany pre všetkých lekárov studená sprcha. Vaším vyjadrením naznačujete, že trend postoja k profesii lekára sa nezmenil. Osobitne v ambulantnom sektore, ktorý je finančne a spoločensky nedocenený,” uzatvára v otvorenom liste predsedovi vlády prezident ASL SR Marián Šóth.

- Reklama -