VIDEO Budaj: Pri pochybných tendroch bratislavského závodu stratil Vodohospodársky podnik vyše 5 miliónov eur

0
minister žživotného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému pochybenia vo verejných obstarávaniach Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p. Odštepný závod Bratislava. (Foto: TASR)

Pri podozrivých verejných obstarávaniach Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) – odštepného závodu Bratislava prišla štátna firma o 5.240.436 eur. Na utorkovej tlačovej konferencii to na základe rezortného auditu oznámil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Budaj konkretizoval, že k spomínanej strate prišlo v roku 2019 pri troch nákupoch techniky, ktorú bratislavský SVP nemôže využívať podľa účelu, na ktorý ju kupoval. Informoval takisto, že v dôsledku pochybení skončil na poste riaditeľa bratislavského závodu SVP Jozef Dúcz.

Prvý pochybný tender sa týkal techniky v devínskom kameňolome, drvičky, triediča a nakladača kameňov v celkovej vysúťaženej sume 1.753.836 eur s DPH. „Ako sa ukázalo, drvička nie je uspôsobená na drvenie kameňa na požadovanú frakciu, ako bolo zverejnené v parametroch súťaže,“ uviedol Budaj. Dodal, že okrem podozrivo nakúpenej techniky dnes už bývalý riaditeľ neuplatnil ani sankčné mechanizmy vyplývajúce zo zmlúv pri pochybeniach dodávateľa, napríklad  pri oneskorenom dodaní techniky.

V druhom prípade išlo o nákup plávajúcich rýpadiel vo výške 706.800 eur s DPH pre závod Dunaj vo Vlčom Hrdle. “Stroje, ktoré môžu napríklad ťažiť štrk či ďalší materiál z Dunaja, boli objednané bez pontónov, resp. bez použitia na existujúce pontóny, čoho výsledkom je, že sú zaparkované na súši a nevyužívajú sa na svoj účel,” dodal Budaj.

Tretím prípadom je nákup kompy, za ktorú má bratislavský závod SVP zaplatiť 2.779.800 eur s DPH. “Celá súťaž bola čudná, na konci bol jediný uchádzač, dodatkami sa tiež menil predmet súťaže, keďže namiesto štyroch motorov sa podmienky zmenili na dvojmotorovú kompu, rovnako boli zmenené aj platobné podmienky, pri ktorých  má SVP zaplatiť nie pri prevzatí kompy, ale už vtedy, keď dodávateľ prinesie dočasné plavebné povolenie,“ upozornil.

Minister poukázal na to, že k nákupom došlo v roku, v ktorom mal štátny podnik “notorickú stratu v miliónoch eur“. “SVP trpí finančnými suchotami i v tomto období, pretože je dedičom takýchto rozhodnutí,” povedal. Potvrdil, že všetky kauzy vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA).

SVP vedie od druhej polovice júla Róbert Hok, ktorý uspel vo výberovom konaní. Minister nového šéfa pri nástupe do funkcie požiadal o dôkladný audit vodných stavieb i revíziu nájmov pozemkov na okraji tokov a vodných nádrží. Hok dostal tiež úlohu prehodnotiť prácu jednotlivých odštepných závodov a povodí. Do 1.septembra má nový šéf SVP predložiť konkrétny koncept, „ako urobiť z neefektívnej a zastaranej firmy podnik užitočný pre Slovensko“. S projektom chce potom Budaj oboznámiť verejnosť.

- Reklama -