Trump: Situácia v Bielorusku je “strašná”, USA ju pozorne sledujú

0
Americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že Spojené štáty “veľmi pozorne” sledujú situáciu v Bielorusku, kde sa konajú mohutné protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Proti demonštrantom, ktorí vyzývajú Lukašenka na odchod a žiadajú usporiadanie nových prezidentských volieb, brutálne zasahujú bezpečnostné zložky. Spojené štáty už bieloruského prezidenta vyzvali, aby s občianskou spoločnosťou začal rokovať.

Americký prezident označil situáciu v Bielorusku za “strašnú” a povedal, že Washington ju bude “veľmi pozorne sledovať”.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

- Reklama -