Lukašenko vysvetľoval svoj 80-percentný volebný zisk

0
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko počas návštevy továrne na výrobu ťahačov MZKT v bieloruskom hlavnom meste Minsk. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vysvetlil svoj 80-percentný volebný zisk účasťou svojich stúpencov na predčasnom hlasovaní. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS.

Tzv. predčasné hlasovanie je v Bielorusku možné už niekoľko dní pred oficiálnym termínom volieb.

„Nemôžeme zmanipulovať 80 percent hlasov. Koľkí ľudia sa zúčastnili na predčasnom hlasovaní? Štyridsaťdva percent. Moji súperi vyzývali ľudí, aby sa na ňom nezúčastnili. Výsledkom je, že tí, ktorí prišli, boli moji podporovatelia,” povedal Lukašenko počas prejavu v továrni na výrobu kolesových ťahačov (MZKT) v Minsku.

„Som ekonóm. Viem počítať a viem aj, kto ma volil a kto nie,” dodal. „Som trochu sklamaný, pretože som spravil pre Minsk viac než pre ostatné regióny. Máme tam štvrte, kde viac než polovica ľudí volila proti mne,” povedal Lukašenko.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Úradujúci prezident Alexandr Lukašenko v nich získal 80,1 percenta hlasov, jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.

- Reklama -