Bratislava: Pre dlhodobú chorobu sudcu Keményho prerozdelili 206 trestných vecí

0
Budova Justičného paláca (Foto: TASR)

Pre dlhodobú práceneschopnosť bratislavského sudcu Rolanda Keményho museli na Okresnom súde (OS) Bratislava I prerozdeliť viac ako 200 nevybavených trestných vecí, medzi nimi aj desiatky mediálne známych káuz.

“O zákonnom sudcovi Keménym bolo v zmysle Dodatku č. 5 k Rozvrhu práce OS Bratislava I na rok 2020 prerozdelených medzi šesť trestných sudcov spolu 206 vecí,” uviedol hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

Vo viacerých prípadoch sa roky nepojednávalo z rozličných príčin. Ide napríklad o prerušené konanie v prípade zmareného referenda, kde figuruje obžalovaný exminister vnútra Gustáv Krajči a kauzu dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, pri ktorej zahynul chlapec a družka jeho otca. 

Ďalej ide o vydieračskú kauzu Libora Jakšíka, považovaného za šéfa bratislavskej skupiny jakšíkovcov, kde sudca Kemény vyniesol viacero rozsudkov. Tie mu však odvolací KS v Bratislave pre procesné pochybenia vrátil.

Kemény bol zákonným sudcom aj v kauze zariadenia pre seniorov Iris, kde je hlavný obžalovaný, ktorý je práve pre prieťahy v konaní od piatka (14. 8.) na slobode. V tomto prípade už obžalovaný avizoval, že nebude súhlasiť so zložením nového senátu a dokazovanie sa musí v prípade vykonať odznovu.

Podobne je tomu tak aj v prípade dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave. Tento prípad zdedil Kemény po sudcovi Jánovi Jamrichovi, ktorý odišiel v roku 2016 do dôchodku. Obžalovaný bos Branislav Adamčo aj ďalší spoluobžalovaní nesúhlasia s novozložením senátu. Rovnako to znamená, že súd bude musieť nanovo vypočuť desiatky znalcov a svedkov.

Kemény bol zákonným sudcom aj v kauze holandského lodného kapitána Gerrita Jana K., ktorý bol v roku 2016 neprávoplatne odsúdený na 22-ročný trest odňatia slobody za vraždu svojej priateľky. Táto trestná vec bola tiež prerozdelená novourčenému zákonnému sudcovi. Ten vec musí naštudovať a podľa vyjadrení Adamčiaka predpokladaný termín hlavného pojednávania nie je v súčasnosti možné odhadnúť. Vzhľadom na počet nevybavených trestných vecí v oddelení zákonného sudcu a rozsiahlosť spisového materiálu by to mohlo byť do konca roka.

Ďalším známym neuzavretým prípadom je kauza vrážd dvoch dôchodcov, ktoré sa odohrali v marci 2010 v obci Vinosady v okrese Pezinok. Tento prípad má už na stole nový sudca, ktorý vec rovnako popri vybavovaní svojej agendy musí naštudovať. Termín procesu vytýčený nie je. Rovnako obžalovaný, ktorého pôvodne OS Bratislava I odsúdil v roku 2016 na 20-ročný trest, nemusí súhlasiť s novozložením senátu.

- Reklama -