Zamestnanci kultúry: Máme existenčné problémy, prístup štátu je likvidačný

0
Ministerka kultúry SR Natália Milanová Foto: TASR

Pripravované epidemiologické opatrenia považujú ľudia, pracujúci v oblasti kultúry, za diskriminačné. Východisko k vyriešeniu existenčných problémov, ktorým v dôsledku koronakrízy čelia, neprináša podľa nich ani avizovaná 11-miliónová finančná injekcia pre nezávislú kultúru. V spoločnom vyhlásení to zdôraznili zástupcovia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku.

 Signatári, zastupujúci rôzne profesie, zabezpečujúce kultúrne podujatia, upozornili, že od vypuknutia pandémie nového koronavírusu je kultúra a jej inštitúcie a aktéri najviac postihnutým odvetvím hospodárstva. Pomoc štátu necítia ani napriek ochote rešpektovať opatrenia a nájsť kompromisné riešenie, ktoré by pri sprísnených epidemiologických podmienkach zohľadnili špecifickosť ich práce. “Negatívna kampaň a varovania kompetentných zástupcov štátnych úradov prostredníctvom médií, ako aj obmedzenia v počte účastníkov spôsobili prepad našej činnosti o viac ako dve tretiny napriek tomu, že sme sa snažili a snažíme dodržiavať všetky nariadené opatrenia,“ uviedli v spoločnom vyhlásení Hudobná únia Slovenska, Asociácia hudobných klubov Slovenska, Združenie promotérov a festivalov Slovenska, Asociácia kultúrnych inštitúcií Slovenska, Organizačné združenie eventových agentúr BTL a Klub nezávislých divadiel ADT.

Prístup štátu k profesiám a činovníkom, ktorí zabezpečujú kultúrne podujatia, považujú za likvidačný. “Strata týchto profesií, ako aj úbytok priestorov pre nezávislú kultúru v regiónoch sa v budúcnosti bude len ťažko nahrádzať a spôsobí tak devastáciu už aj tak poddimenzovanej kultúry na Slovensku,“ zdôraznili.

Pomoc vo výške takmer 11 miliónov eur, o ktorej počas víkendu informovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), nepovažujú za riešenie. Benefit podľa nich prinesie len malej časti tých, ktorí to potrebujú. „Ministerstvo kultúry nás ako nezriaďovanú neštátnu kultúrnu obec nechalo už päť mesiacov napospas situácii napriek viacerým stretnutiam a urgenciám,“ vyhlásili združenia pôsobiace v umeleckej sfére. Pripomínajú zároveň, že bez systémovej pomoci, ktorá pomôže postupne naštartovať kultúru, môže táto oblasť utrpieť zásadné škody. Tie budú v konečnom dôsledku pre spoločnosť drahšie ako rýchla systémová pomoc v súčasnosti.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) i hlavný hygienik SR Ján Mikas avizovali vo štvrtok (13. 8.) sprísnenie opatrení, ktoré sa týkajú aj hromadných podujatí. Od 1. septembra do 1. októbra plánujú zákaz organizácie hromadných podujatí nad 1000 účastníkov v exteriéri a nad 500 pri podujatí vo vnútri.

Ministerka kultúry v sobotu (15. 8.) informovala, že s Ministerstvom financií (MF) SR vyrokovala 10,7 milióna eur pre nezávislú kultúru. Má ísť o mimoriadnu pomoc pre tých, ktorí prepadli “cez sito” doterajšej pomoci štátu. Pomoc prerozdelia prostredníctvom štipendií a podpory konkrétnych projektov verejnoprávne umelecké fondy. Detaily majú zverejniť v septembri.

- Reklama -