Severné Macedónsko: Polícia našla v nákladnom aute 80 migrantov

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia v Severnom Macedónsku v nedeľu oznámila, že počas sobotňajšej rutinnej prehliadky v centrálnej časti krajiny objavila v nákladnom aute 80 migrantov a vodiča pre podozrenie z ich pašovania zatkla. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení polícia uviedla, že v nákladnom aute približne 80 kilometrov južne od hlavného mesta Skopje objavila 79 Pakistancov a jedného Eritrejčana.

Pri pokuse o útek polícia zadržala 20-ročného vodiča nákladného auta, ktorý pochádzal zo Severného Macedónska. Pri preukázaní viny mu hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov.  

Migrantov previezli do migračného centra v meste Gevgelija pri hraniciach s Gréckom, kde budú čakať na deportáciu. Severomacedónske úrady ich vrátia do Grécka, odkiaľ ich zrejme nákladné auto priviezlo.

Tento piatok objavila polícia pri dvoch samostatných operáciách 55 migrantov vrátane detí a zatkla dvoch mužov.

Hranice Grécka so Severným Macedónskom boli začiatkom tohto roka uzavreté z dôvodu koronavírusovej pandémie. Na Balkáne sú však stále aktívne siete prevádzačov, ktorí sa pokúšajú dostať migrantov cez Turecko a Grécko do bohatších krajín Európskej únie.

Len v júli zadržali policajti 567 migrantov, ktorí sa pokúšali nelegálne prejsť cez územie Severného Macedónska, a zatkli deväť ľudí vrátane troch srbských občanov, podozrivých z pašovania migrantov.

- Reklama -