Na rade je Alibaba? Po zákaze TikTok môžu začať USA vyvíjať tlak aj na ďalšie čínske firmy

0
tiktok, social media, app
Aplikácia TikTok. Foto: Pixabay

Spojené štáty môžu po zákaze čínskej aplikácie TikTok začať vyvíjať tlak aj na ďalšie čínske spoločnosti, ako je napríklad technologický gigant Alibaba. Potvrdil to v sobotu (15. 8.) americký prezident Donald Trump.

Na otázku médií, či uvažuje, že zakáže aj iným čínskym spoločnostiam vykonávať operácie v USA, napríklad internetovému obchodu Alibaba, Trump potvrdil, že jeho vláda sa zaoberá aj ďalšími čínskymi firmami, ktoré v USA zbierajú osobné údaje Američanov.

Trump vyvíja veľký tlak na spoločnosti, ktoré majú čínskych vlastníkov, ako je napríklad aplikácia TikTok. Washington v piatok (14. 8.) nariadil jej čínskemu majiteľovi, spoločnosti ByteDance, aby sa zbavila všetkých operácií TikToku v USA do 90 dní. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť osobných údajov Američanov, ktoré pritom zbiera.

Trump, ktorý si vybral zmenu obchodných vzťahov medzi USA a Čínou za ústrednú tému svojho pôsobenia vo funkcii prezidenta, je často kritický voči Číne. Zároveň však ocenil, že nakupuje poľnohospodárske produkty z USA, ako sú sója a kukurica, v rámci prvej fázy obchodnej dohody, ktorú obe krajiny dosiahli koncom minulého roka a podpísali v januári 2020.

- Reklama -