Paríž je proti prepusteniu talibanistov, ktorí zabili Francúzov

0
Afghanistan. Vládne jednotky bojujú proti teroristom z Talibanu. Foto: SITA

Francúzsko v sobotu oficiálne protestovalo proti prepusteniu troch mužov uväznených za vraždy francúzskych občanov v Afganistane, informovala agentúra AFP.

Afganské úrady v piatok oznámili, že začali prepúšťať na slobodu 400 väznených členov radikálneho hnutia Taliban, čo bola posledná prekážka spustenia dlho odkladaných rozhovorov medzi oboma bojujúcimi stranami.

V skupine, ktorá sa má dostať na slobodu, sú aj dvaja muži, ktorí v roku 2003 v meste Ghazní zavraždili Bettinu Goislardovú, francúzsku občianku pracujúcu pre OSN.

Ďalším mužom je bývalý afganský vojak, ktorý v roku 2012 v provincii Kápísá zabil päť francúzskych vojakov a ďalších 13 zranil.

Francúzsko je “proti oslobodeniu osôb odsúdených za zločiny proti francúzskym štátnym príslušníkom, najmä vojakom a humanitárnym pracovníkom, ktorí obetavo slúžili na strane našich afganských partnerov v záujme bezpečnosti a pomoci ľuďom v núdzi”, uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

„Preto sme požiadali afganské úrady, aby neprepustili na slobodu týchto teroristov,” dodal rezort diplomacie.

Prepustenie talibanistov bolo schválené počas uplynulého víkendu na stretnutí tisícok prominentných Afgancov, ktoré zvolal prezident Ašraf Ghaní po tom, čo úrady prvotne odmietli darovať slobodu talibanským militantom obvineným zo závažných zločinov vrátane brutálnych útokov, pri ktorých zomreli Afganci aj cudzinci.

Obe strany vyhlásili, že sú pripravené začať dialóg v katarskej metropole Dauha do niekoľkých dní po prepustení väzňov. Medzi nimi figuruje i zhruba 44 povstalcov, o ktorých sa špeciálne zaujímajú Spojené štáty a ďalšie krajiny v súvislosti s ich úlohou pri útokoch s vysokou dôležitosťou.

Ghaní vo štvrtok upozornil, že ich prepustenie bude predstavovať pre svet “nebezpečenstvo”.

- Reklama -