Migračný úrad MV je pripravený podieľať sa na vzniku úradu pre migráciu a azyl

0
Polícia zadržala na Záhorí desiatky nelegálnych migrantov. Nelegálna migrácia je v lete podľa polície v plnom prúde. (Foto: Polícia SR)

Migračný úrad Ministerstva vnútra (MV) SR je pripravený podieľať sa na vzniku Imigračného a naturalizačného úradu. Zmienka o jeho vytvorení je aj v programovom vyhlásení vlády. Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru MV SR v reakcii na návrh Ligy za ľudské práva, podľa ktorej by mal nový úrad centralizovať agendu migračnej a azylovej politiky.

 “Myšlienka vzniku takéhoto úradu vznikla na Migračnom úrade MV SR ešte počas pôsobenia ministra vnútra Daniela Lipšica,” priblížila Paulenová. Z tohto obdobia má podľa nej úrad spracovanú aj podrobnú analýzu a kroky, čo by bolo v prípade vzniku takéhoto úradu potrebné vykonať. “Nosnou ideou materiálu bolo najmä scivilnenie časti agendy Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru týkajúcej sa najmä udeľovania povolení na pobyt, ktoré nie je potrebné vykonávať príslušníkmi Policajného zboru,” vysvetlila.

Liga kritizovala aj zastaranosť dokumentov týkajúcich sa pobytu cudzincov na Slovensku. Nová Migračná politika SR podľa Paulenovej už prešla vnútrorezortným pripomienkovým konaním. V súčasnosti sa pripomienky vyhodnocujú a zapracovávajú. Budúci týždeň by mohol byť materiál predložený do predbežného pripomienkového konania. “V rámci medzirezortného pripomienkového konania, ktoré bude nasledovať, dostane priestor vyjadriť sa aj verejnosť, teda aj Liga za ľudské práva, prípadne iné mimovládne organizácie,” poznamenala.

Občianske združenie Liga za ľudské práva navrhuje vláde zriadiť Imigračný a naturalizačný úrad. V súčasnosti sú podľa združenia kompetencie v oblasti migrácie, medzinárodnej ochrany a integrácie rozdrobené. Riaditeľka združenia Barbora Meššová ocenila, že podobná myšlienka sa nachádza aj v programovom vyhlásení vlády. Združenie zároveň poukázalo na zastaranosť dokumentov – Migračnej politiky SR s výhľadom do roku 2020 aj integračnej politiky z roku 2014.  

Vláda v programovom vyhlásení uviedla, že “posúdi možnosti centralizovať tieto agendy na jednom mieste a pripraví a schváli novú Migračnú politiku SR na obdobie rokov 2021 – 2025”.

- Reklama -