Paríž a Marseille vyhlásila francúzska vláda za vysokorizikové

0
paris, eifel, tower
lustračná snímka Foto: pasaheros, Pixabay

Francúzska vláda v piatok vyhlásila mestá Paríž a Marseille spolu s ich okolím za vysokorizikové zóny v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, pričom tamojším úradom udelila právomoc zaviesť lokálne opatrenia na zabránenie šíreniu tejto choroby.

Vyhlásenie, zverejnené vo vládnom dekréte, z ktorého cituje tlačová agentúra Reuters, je reakciou na prudký nárast prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 vo Francúzsku za uplynulé dva týždne.

Krajina vo štvrtok – druhý deň za sebou – zaznamenala viac než 2500 nových infekcií, čo je bilancia, s akou sa Francúzsko naposledy stretlo v polovici apríla, keď tam platilo jedno z najprísnejších obmedzení pohybu obyvateľstva v Európe.

Vládne rozhodnutie dáva úradom v Paríži a departemente Bouches-du-Rhône mandát na obmedzenie pohybu ľudí a vozidiel, na zákaz vstupu do prostriedkov verejnej dopravy a leteckej prepravy, na limitovanie prístupu do verných budov, ako aj na uzatvorenie reštaurácií, barov a iných zariadení.

marseille, old port, notre-dame
Ilustračná snímka, Marseille. Foto: Pixabay

V Paríži a prímorskom Marseille už niekoľko dní platí povinnosť nosiť tvárové rúška na frekventovaných verejných priestranstvách.

Británia vo štvrtok večer vzhľadom na nárast prípadov nákazy oznámila, že od soboty zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby prichádzajúce z Francúzska. Na britský karanténny zoznam boli pridané aj Holandsko a štyri ďalšie krajiny, pričom na ňom už figurovali Španielsko a Belgicko.

To, že sa z Paríža a Marseille stali červené zóny, by mohlo mať závažné dôsledky na cestovný ruch, konštatuje Reuters, keďže to môže viesť ďalšie krajiny k zavedeniu karantény pre svojich občanov vracajúcich sa z daných oblastí.

- Reklama -