Slovenská ekonomika sa v druhom štvrťroku prepadla o vyše 12 percent

0
Peniaze, ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Slovenská ekonomika sa v druhom štvrťroku tohto roka medziročne prepadla o 12,1 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Výsledok je podľa neho lepší ako očakávania, a to vďaka júnovým výkonom ekonomiky.

Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa hrubý domáci produkt (HDP) oproti 1. štvrťroku 2020 znížil o 8,3 %. V bežných cenách sa vytvoril HDP v objeme 21,21 miliardy eur, čo predstavuje medziročný pokles o 10,4 %.

„Medziročný vývoj pridanej hodnoty ukázal miernejší pokles, ako sme očakávali, vzhľadom na všeobecnú situáciu spôsobenú koronavírusom. Prispela k tomu zvýšená aktivita v poslednom mesiaci druhého štvrťroka v kľúčových odvetviach priemyslu, najmä vo výrobe automobilov, a tiež v malých podnikoch,” informovali štatistici. K zmierneniu poklesu HDP prispelo aj kladné saldo zahraničného obchodu.

Celková zamestnanosť 2. štvrťroku dosiahla 2,387 milióna osôb. Medziročne klesla o 2,6 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť znížila oproti druhému štvrťroku 2019 o 2,3 % a oproti prvému štvrťroku 2020 o 1,1 %.

ŠÚ SR upozornil, že vzhľadom na súčasnú výnimočnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom môžu byť údaje revidované viac ako býva zvykom.

„Dôvodom je vyšší podiel odhadov spôsobený obmedzením dostupnosti informácií zo zdrojov údajov,” doplnil.

Rýchly odhad HDP a zamestnanosti bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresnený, doplnený o štruktúry jednotlivých ukazovateľov. ŠÚ SR tieto informácie zverejní 4. septembra.

- Reklama -