Zákaz fajčiť na verejnosti! Kanárske ostrovy a Galícia chcú opatrením zabrániť šíreniu koronavírusu

0
Crowded beach in Gran Canaria, Spain. For more visual travel inspiration visit our instagram: https://www.instagram.com/reiseuhu/
Ilustračná snímka. Gran Canaria, Španielsko. Foto: Unsplash

Kanárske ostrovy a Galícia sú prvými španielskymi autonómnymi regiónmi, ktoré zakázali fajčenie na verejnosti v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP.

V Galícii zákaz platí od stredy polnoci, na ostrovoch začne platiť v piatok.

Španielska epidemiologická spoločnosť už v júli varovala, že nakazení fajčiari spolu s dymom môžu vyfúknuť aj kvapôčky vírusu. Tvrdenie, že fajčenie na verejnosti môže zvýšiť rýchlosť prenosu nákazy, neskôr potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Fajčiť nebude povolené na otvorených priestranstvách, v davoch a na miestach, kde sa nedajú dodržiavať dostatočné odstupy,” vyjadril sa predseda kanárskej vlády Ángel Victor Torres.

Kanárske ostrovy taktiež zavedú povinné nosenie rúšok, uviedol regionálny premiér. Doteraz boli jediným autonómnym regiónom Španielska, kde takéto nariadenie neplatilo, priblížila agentúra.

Tieto dva španielske regióny sú najmenej zasiahnuté pandémiou koronavírusu. Samotné Španielsko pritom eviduje najväčší počet prípadov nákazy koronavírusom v Európe – až 337 334.

Regionálne vlády v ďalších 12 zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev taktiež zvažujú zavedenie rovnakého zákazu, píše španielsky denník El País.

- Reklama -