Baláž: Oficiálne Danko uviedol, že nebude kandidovať za predsedu SNS. Chlap by mal slovo dodržať

0
Radovan Baláž, kandidát na predsedu SNS (Foto: TASR)

Po kolapse vo voľbách sa neuskutočnila žiadna analýza, hovorí pre ParlamentnéListy.sk kandidát na predsedu SNS, bývalý poslanec parlamentu Radovan Baláž. Čo najviac vyčíta Andrejovi Dankovi? Bude podľa neho kapitán ešte kandidovať, hoci po voľbách hovoril o odchode? Nebojí sa ďalšieho protikandidáta, syna Jána Slotu? A čo by chcel prípadne zmeniť?

Tohtoročné parlamentné voľby sa skončili pre SNS katastrofou, dostala sa mimo národnej rady, a pád pokračuje ďalej. Vaše preferencie sú pod dvoma percentami. Keď sa spýtam prečo, odpoviete, že pre predsedu Andreja Danka?

Voliči vystavili vysvedčenie SNS vo voľbách, ktoré sa konali na konci februára. Neuskutočnila sa žiadna analýza volieb ani diskusia vo vnútri strany, prečo sa k nám voliči otočili chrbtom. Zo stretnutí s radovými členmi, ktoré som absolvoval posledné mesiace, vyplýva, že jedným z hlavných dôvodov je aj osoba predsedu Andreja Danka. Prekážal im hlavne spôsob vystupovania, vyvolávanie zbytočných roztržiek s politickými oponentmi, nešťastné nominácie do významných funkcií a nezvládnutie celej volebnej kampane. 

Po tých voľbách predseda vyhlásil, že odstúpi, no na čele strany je stále. Potom vyhlásil, že 12. septembra kandidovať nebude, ale pravdou je skôr opak, keďže obieha regióny.  Máte informáciu, čo členom strany v regionálnych
štruktúrach počas tých výjazdov hovorí? Ako vidí tie príčiny zlyhania on?

Priznám sa, veľmi sa nezaujímam, čo komu rozpráva alebo sľubuje. To je skôr otázka priamo na neho. Ale ako líder kandidátky a dosluhujuci predseda SNS, by mal prebrať zodpovednosť za potupný výsledok. Oficiálne vyhlásenie je, že nebude kandidovať. Ak sa niečo na tomto postoji zmenilo, bolo by fér to oznámiť verejnosti. To, že obieha Slovensko, je pravda. Ale čo je predmetom ich stretnutí a rozhovorov, neviem a ani ma to nezaujíma. 

Ako vôbec strana pracuje v súčasnosti? Je to klasické dovolenkové obdobie alebo ticho pred búrkou?

SNS je niekoľko mesiacov politicky “mŕtva”. Vôbec sa nereaguje na vážne témy, ktorých je pri tejto vláde požehnane. Stratili sme sa z oči. Čo je veľmi zle a spôsobuje iba ďalší pokles preferencií. Každý čaká, ako sa skončí snem, a podľa toho sa značná časť členov rozhodne, ako budú ďalej pokračovať v SNS. 

Podľa Štefana Zelníka, ktorý odišiel zo strany na protest proti Dankovi, v strane nebol v predchádzajúcom období priestor na diskusiu a vôbec nie na kritiku. Bolo to tak?

Nebol som členom predsedníctva, preto mám informácie len sprostredkovane. Ale je pravda, že diskusia v strane bola veľmi ojedinelá. Ak vôbec nejaká bola. Čo bolo na škodu veci, pretože niektorým chybám sa dalo predísť, keby sa o dôležitých témach rozprávalo otvorene. Pretože čo je pravda, nie je hriech.

Prečo ste nekričali skôr?

Som zástanca toho, aby sa problémy strany riešili vo vnútri. A nie na verejnosti. A to sa aj dialo. 

Dnes Danko Zelníkovi nestojí ani za zdvihnutie telefónu. Vy máte s predsedom aký vzťah?

Keďže som jeho protikandidát, tomu zodpovedá aj náš “vzťah”.  

Ktorá chyba Andreja Danka bola pre vás najkritickejšia, najtrápnejšia? 

Nebudem sa negatívne verejne vyjadrovať na adresu protikandidáta. Nie je mi to vlastné. Skôr by som to zhrnul jednou vetou –  vo veľa veciach by som reagoval úplne inak. 

Anna Belousovová sa na adresu revolucionárov v strane, teda aj vás, vyjadrila v zmysle, že predtým všetci Dankovi liezli do …. priazne, povedzme to takto. Ako to vy vidíte?

Anna Belousovová nie je členkou SNS, preto nemá všetky informácie, čo sa dialo vo vnútri strany počas posledných rokov. Aké kritické hlasy zaznievali, na čo všetko sme upozorňovali. Preto jej tvrdenie je, mierne povedané, nesprávne. Ja mám čisté svedomie, keď bolo niečo, čo sa mi nepáčilo, vždy som povedal svoj názor tým, ktorým to patrilo a vo vnútri strany. Preto ma aj niektorí bývalí kolegovia označovali za rebela alebo revolucionára. A mne to neprekážalo. 

Jedným z najväčších kritikov Danka je dnes Anton Hrnko, dlhoročná tvár strany, podpredseda. Má napríklad on právo na kritiku? Nie je aj on pod výsledkom vo voľbách podpísaný?

Každý z nás má istý podiel zodpovednosti na výsledku. Aj ja. Dôležité však je, akú veľkú mieru zodpovednosti každý z nás má. A tu najväčšiu zodpovednosť má jednoznačne líder kandidátky. 

Podľa neho si predseda hrozbami a sľubmi zaväzuje budúcich delegátov na snem. Máte nejaké konkrétne poznatky?

Kolujú rôzne informácie. Nebol som priamym svedkom, preto to neviem potvrdiť, ale ani vyvrátiť. Každý delegát by si mal uvedomiť mieru zodpovednosti a počúvať hlasy členov a voličov. A podľa toho sa riadiť na sneme. Osobné záujmy musia ísť bokom. Teraz bojujeme o samotné prežitie najstaršej politickej strany na Slovensku. A podľahnúť prípadnému tlaku je zbabelé. 

Prečo Andrej Danko vôbec kandiduje? Jeho snaha predsa po takom výsledku nedáva zmysel. Má na to nejaký iný dôvod?

Oficiálne Andrej Danko nepovedal, že ide kandidovať. Zatiaľ. Jediné oficiálne stanovisko na stránke SNS je, že sa nebude uchádzať o post predsedu. Aj v predvolebných debatách v prípade neúspechu sa vyjadroval v podobnom duchu. A chlap by mal slovo dodržať.

Kandidovať chce aj syn Jána Slotu. Čo to pre vás znamená?  

S Palom Slotom som sa osobne stretol jedinýkrát v živote. Mali sme veľmi konštruktívnu debatu a vo veľa veciach máme rovnaký pohľad na vec. Ak sa mu podarí splniť podmienky, aby mohol kandidovať a oficiálne ho navrhne niektorá krajská rada, ďalšieho protikandidáta a konkurenta sa vôbec neobávam. Skôr naopak, súťaž je u mňa vždy vítaná. 

Kedy ste začali premýšľať o tom, že by ste to skúsili a išli do volieb?

Tesne po neúspešných voľbách začali úvahy, ako by SNS mala fungovať ďalej. Od začiatku som chcel byť súčasťou novej zmeny, ktorá by opätovne získala dôveru Slovákov. Keďže členom SNS som od svojich 18 rokov, poznám sa s členmi strany naprieč celým Slovenskom. Značná časť regiónov sa zhodla, že je potrebná zásadná zmena a aby som zabojoval o post predsedu. 

Čo by ste chceli zmeniť, čím by ste začali?

Úplne kľúčová vec je zmena stanov a prinavrátenie väčšej miery rozhodovania členom SNS. V súčasnosti má predseda takmer absolútnu moc, čo nás priviedlo tam, kde sme. Chceme značne oklieštiť právomoci predsedu a rovnomerné zastúpenie regiónov v predsedníctve. Ďalšou významnou zmenou je voľba okresných a krajských štruktúr, ktoré budú výlučne v kompetencii členskej základne. Rozhodnutia budú prijímané výlučne kolektívne a nie jednotlivcom.

Nevyhnutné bude opätovné zavedenie odborných kabinetov, aby sme ponúkali pragmatické a správne riešenia na aktuálne problémy Slovenska. Pretože v SNS je veľa šikovných ľudí a je potrebné im vytvoriť priestor na prácu. 

Dôležité bude aj opätovne vybudovanie regionálnych štruktúr a ich stabilizácia. Lebo dochádza k odlivu členov a rozpadu niektorých okresných organizácií. 

Dá sa ešte SNS vytiahnuť späť na dvojciferné číslo? 

Som členom SNS od svojich 18 rokov a už niekoľkokrát bola strana v obdobnej situácii.  A vždy sa jej po zásadných zmenách podarilo vrátiť tam, kam patrí . Preto som presvedčený, že je to možné a na Slovensku bude mať vždy svoje miesto slušná a poctivá národná strana. Keby som tomu neveril, nepúšťal by som sa do tohto súboja. 

Národné sily dnes reprezentujú viaceré strany, nebola chyba nechať si ukradnúť svoju identitu? Alebo spýtam sa inak, prečo by mal volič už v najbližších voľbách voliť SNS, stranu, ktorá je dnes vnútorne rozhádaná?

To bola zásadná chyba v politike SNS. Úplne sme opustili národný pilier našej strany a prestali sme hájiť záujmy Slovákov. Je pravda, že národné sily sú roztrieštené. A podľa môjho názoru práve SNS by mala byt zjednocujúcim prvkom a umožniť každému, kto je národniar, byť jej súčasťou. Lebo len tak vznikne silná národná strana, ktorá bude čeliť novým výzvam. To, že sme vnútorne rozhádaní, takto by som to nenazval. Máme vnútrostranícku diskusiu tak ako v každej strane. Máme iné pohľady na vec, ale rovnaký cieľ. A to zachrániť SNS. Ale je pravdou, že SNS je teraz v slabej kondícii a bude úlohou nového predsedu opäť postaviť najstaršiu politickú stranu na Slovensku na nohy.

- Reklama -