Flašík: Zmluva s Tiposom nie je chybou Kollára, ale systému. Matovič má choré myslenie. A Kyselica by mal ísť do p….e.

0
Fedor Flašík (Foto: TASR)

Zmluva s Tiposom nie je chybou Kollára, ale systému, je presvedčený niekdajší reklamný mág a spoluzakladateľ Smeru Fedor Flašík. Premiérov nápad, aby každý poslanec podnikal alebo niekde pracoval, okomentoval pre ParlamentnéListy.sk Flašík takto: “To je choré myslenie pána Matoviča.” Na kauzu Kyselica má tiež jasný názor: “Kyselica by mal ísť do prdele.”

Rádio Borisa Kollára dostalo od Tiposu zmluvu na reklamnú spoluprácu za vyše 200 000 eur. Je diskutabilné, či je to v poriadku. Váš pohľad ako pohľad bývalého majiteľa reklamnej agentúry je aký?

Po marketingovej a mediálnej stránke je to logické, toto rádio má nejakú pozíciu na trhu. Keď som mal reklamnú agentúru, toto rádio vždy dostalo od klientov nejakú časť reklamného koláča a bolo jedno, či to bola nejaká banka, štátny Tipos, alebo akýkoľvek iný klient. Preto po tejto stránke je to podľa mňa v poriadku.

Čo už nie je v poriadku, je prepojenie majiteľ a predseda parlamentu. Ale to ani nedávam ani tak za chybu Borisovi Kollárovi, ale zákonu. Osobne si neviem predstaviť, že by predseda dánskeho alebo holandského parlamentu mal firmu a podnikal. Aj v minulosti. V civilizovanom svete je politika povolanie. Väčšina predstaviteľov, ktorí sa dostanú na úroveň vlády alebo parlamentov, alebo poslancov ústredných parlamentov a senátov, sa na to pripravuje celý život, teda študujú adekvátne školy, pripravujú sa jazykovo, idú cez komunálnu politiku a hlavne vedia, že chcú byť politici a nepodnikajú.

Slovensko a iné krajiny sú choré v tom, že podnikatelia idú do politiky a potom nastáva tento stret záujmov. Logicky sa novinári aj verejnosť na to pýtajú. Čiže, problém je ďaleko hlbší a niekto by ho mal rozseknúť. Aspoň v tom, že keď  ide niekto do politiky, mal by sa absolútne transparentne, nie ako pán Babiš, ale ešte raz – transparentne – vzdať absolútne všetkého, predať tie podniky, nie prepísať na rodinných príslušníkov, ale predať a vzdať sa podnikania. Potom, o dva až tri roky neskôr môže ísť do politiky. 

Nuž, táto vláda ale ten problém asi nerozsekne, lebo premiér Matovič práve dnes hovoril na tlačovke o tom, že podľa neho naopak každý poslanec by mal mať firmu alebo byť aspoň na polovičný úväzok niekde zamestnaný. Asi to na najbližšiu koaličnú radu aj navrhnem,” vyhlásil. Tak vraj politici budú chápať, o čom rozhodujú a čo za zákony prijímajú. Takže vaša idea a idea premiéra sú v úplnom protiklade.

No tak to je choré myslenie pána Matoviča. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo s dánskym alebo luxemburským predsedom vlády, keby také niečo vyhlásil. Tam je potom vždy podozrenie, navyše potvrdené poslednými tridsiatimi rokmi, že politici sú naoko len držiteľmi akcií, nie sú konateľmi, urobia zákonu zadosť, ale naďalej aktívne podnikajú. 

Príkladom je aj premiér Matovič, ktorý naoko prepísal veci na manželku alebo predal firmu človeku, ktorý nemal peniaze. V tomto je teda problém, že všetko je naoko.

Samozrejme, že teda aj Boris Kollár bude využívať svoju pozíciu, ale nielen on. Aj poslanci národnej rady, tak ako to robia poslanci VÚC, ale aj poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev – buď prihrávajú kšefty svojim firmám, ktoré akože už nemajú, alebo prihodia kšeft niekomu inému a oni sú dodávateľmi toho, kto ten kšeft dostal. 

Isteže, náprava sa nedá urobiť zo dňa na deň, malo sa to urobiť pred pár rokmi, lebo to je dlhodobý proces a treba tam aj nejaké prechodné obdobie, ale vždy, keď príde politik z podnikateľského prostredia, tieto podozrenia jednoducho budú vždy a sú namieste, sú logické a sú adekvátne.

Pozrime sa na Smer a Hlas, podľa prieskumov verejnej mienky sa odídencom zo Smeru darí.    

Podľa prieskumov Pelle dostal vietor do plachiet. To ľavicové spektrum na Slovensku má ten potenciál 30 až 40 percent a buď to má jeden subjekt, alebo sa to delí medzi dva či tri. Niečo, ako keď sa pravica delí medzi dvanástimi či koľkými stranami. Takže preferencie Smeru a Hlasu sú očakávaným javom. Teraz som ale zvedavý, v čom chce byť ten Pellegrini iný a naozaj to netuším. Nech sa pozerám zľava, sprava, zhora, zdola, neviem, v čom bude iný. Takže otázka je, či to vydrží?

V prípade Smeru-SD vidíte nejaký posun k voličom, ako avizoval predseda Fico na tlačovke? 

Nie. Smer je momentálne ako keby v nejakej ulite, z môjho pohľadu sa tam nič neudialo. To, že sa sčasti prevolilo predsedníctvo, to je málo a nestačí to. Rovnako ako nestačí odísť z jednej strany a založiť si druhú s polovicou tých istých ľudí. To sa takto robí len z nejakých konjukturálnych dôvodov.

Zaregistrovali ste nového člena Smeru Erika Kaliňáka, ktorý je synovcom Roberta Kaliňáka a jeho tvorbu na internete? 

Videl som pár jeho videí.  

Váš názor? 

Je to pomerne talentovaný chalan. Myslím, že ak sa chce venovať politike, má perspektívu, ale mal by si obšľapať a obchytať komunál. Vidíme tú potrebu napríklad na pánovi Šeligovi. Chlapček prišiel do veľkej politiky a netuší, čo to je. Síce memoruje nejaké naučené frázy, ktoré mu niekedy niekto podsúva, občas niekde tvorí samostatne, čo aj tak vyzerá a chce byť nejakým politickým hrdinom, vztýčeným prstom proti nešvárom a tak ďalej, neviem do čoho sa poziciuje, ale je to prázdne, neskúsené. Úprimne, ja žasnem nad jeho komentármi k starým bardom na politickej scéne alebo sudcom, alebo prokurátorom. Mnohí by mohli byť jeho starými rodičmi alebo rodičmi a on ich proste kádruje, zožral všetku múdrosť sveta, vie, čo je zákon, vie, čo je vyšetrovanie, vie, čo má robiť prokurátor a v princípe vie aj napísať rozsudok. A to je presne to, že tam chýba pokora.

Teraz je to módne kopnúť si do každého, kto nejde s nejakým mainstreamom alebo s nejakou ľúbivou myšlienkou mimovládok a niektorých médií a že to je “in”. Áno, je to teraz “in”. Ale práveže takíto mladí ľudia, ktorí chcú byť politikmi a má to byť ich zamestnanie, práca, tak by mali vedieť, že keď majú teraz 28 či 30 rokov, tak budú chcieť byť v politike aj o ďalších 30 rokov, ale nie každého to pustí. Práve preto, že nešli postupne, krok za krokom fabrikou tej politiky, ako šiel svoju fabrikou napríklad Tomáš Baťa.

Dosť veľa sa ešte hovorí o kauze Lukáša Kyselicu, ktorý pracoval pre vojenskú tajnú službu, keď bol na kandidátke OĽaNO ako exvyšetrovateľ Gorily. OĽaNO si za ním stojí, nejaké vyrovnanie sa s ním nehrozí, je to pritom škandál… Ako to vy vidíte? 

Mňa už na Slovensku neprekvapí nič.  Z pána Kyselicu sa snažili spraviť hrdinu, neviem v  čom bol hrdina, asi v tom, že nevyšetril Gorilu, lebo osem rokov na nej neviem čo, ešte aj ako vedúci tímu, robil… Matovič pri ňom hovorí o Pellegrinim, že ho chcel zneužiť, nie o Ficovi, lebo tam vidí väčšie percentuálne ohrozenie, že ho vlastne nasadili proti OĽaNO… To je už smiešnejšie, ako že prišla druhá vlna pandémie. Samozrejme, Kyselica by mal odísť do prdele aj z parlamentu a okamžite by ho mali zbaviť mlčanlivosti, nech povie, čo vlastne robil.  

- Reklama -