Na overenie pravosti nových pokutových blokov bude stačiť minca

0
euro, mince
Foto: image4you, Pixabay

Ministerstvo financií (MF) SR predstavilo návrh nových pokutových blokov. Ide o novú generáciu bločkov, ktoré prvýkrát získajú ochranné bezpečnostné prvky, aby sa tým zabránilo ich falšovaniu. Momentálne je návrh v poslednej fáze schvaľovania. Nové pokutové bloky by sa mali začať používať už tento rok. Informoval o tom tlačový odbor rezortu financií.

Nové pokutové bloky budú mať viacero bezpečnostných prvkov, prostredníctvom ktorých si budú môcť nielen pokutujúci, ale najmä pokutovaní overiť, či je blok pravý alebo nie. Prvým ochranným prvkom je samotné grafické spracovanie. Každý blok obsahuje grafickú časť, ktorá pozostáva z bezpečnostnej grafiky vo vysokom rozlíšení. Grafiku tvoria okrem iného aj takzvané mikrotexty.

Novinkou je použitie špeciálnej detekčnej farby. Ľudia, ktorí dostanú pokutu, si budú môcť priamo na mieste overiť pravosť bloku. Farba totiž reaguje na kov. Ak teda cez farebnú časť bločku (útržku) prejde napríklad minca alebo iný kovový predmet, v danej grafickej časti zmení farbu.

“Ide o novú generáciu pokutových blokov, ktorá je prelomová najmä z hľadiska bezpečnosti. Kým doteraz boli bloky chránené len minimálne, po novom na nich pribudne množstvo ochranných prvkov a ich falšovanie bude takmer nemožné. Navyše do celého procesu zapájame aj samotných pokutovaných, ktorí si na mieste môžu overiť pravosť pokutového bloku,” skonštatoval štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.  

Rezort financií zároveň podotkol, že napriek tomu, že pokutové bloky budú mať tieto ochranné prvky, náklady na ich výrobu budú porovnateľné s tými súčasnými. MF SR je vydavateľ pokutových blokov pre všetky štátne a samosprávne orgány, ktoré môžu ukladať pokuty v blokovom konaní. Nové bloky tak budú používať napríklad policajti, obecné polície, inšpektoráty práce či inšpektoráty životného prostredia.

- Reklama -