Černák a Kaštan sa cez telemost ospravedlnili pozostalým za mafiánske vraždy. Súd im schválil dohody o vine a treste

0
Okresný súd v Banskej Bystrici rozhodol o dohode o vine a treste Mikuláša Černáka a Miloša Kaštana, na ktorej sa obaja dohodli s prokurátorom ešte vlani v decembri. Černák a Kaštan sa zúčastnili cez telemost (Foto: TASR)

Okresný súd v Banskej Bystrici schválil v utorok dohodu o vine a treste, ktorú bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák uzatvoril na Okresnej prokuratúre (OP) v Martine koncom vlaňajšieho roka. Priznal vinu v 16 starších skutkoch, z toho v 14 vraždách. Od uloženia trestu sa upustilo, keďže si odpykáva doživotný trest odňatia slobody s možnosťou podmienečného prepustenia.

Súd schválil dohodu o vine a treste aj v prípade jeho niekdajšej pravej ruky Miloša Kaštana. Priznal svoj podiel viny na šiestich skutkoch, z toho piatich vraždách z 90. rokov. Namiesto 14 rokov a šiestich mesiacov si odpyká súhrnný nepodmienečný trest 20 rokov a jeden mesiac. Rozsudok je právoplatný. Obaja vinu priznali a vzdali sa možnosti na verejný proces a aj odvolania voči verdiktu.

Ani jeden z nich sa na verejnom zasadnutí osobne nezúčastnil. Senát sa s nimi spojil pomocou videokonferenčného hovoru. Prokurátor čítal návrh dohody pre oboch takmer dve hodiny. V súdnej sieni sedeli aj viacerí príbuzní obetí.

“Hanbím sa za skutky, ktoré som spáchal. Poškodeným sa ospravedlňujem,” uviedol z väzenia v Leopoldove prostredníctvom obrazovky Černák.

“Ospravedlňujem sa poškodeným a širokej verejnosti, je mi ľúto, čoho som sa v minulosti dopustil,” povedal Kaštan, ktorého preradili do väzenia s najvyšším stupňom stráženia.

video: TASR, hovorí prokurátor v prípade Černáka a Kaštana

- Reklama -