Poľsko žiada mimoriadny summit EÚ o Bielorusku

0
Demonštranti nesú zraneného muža počas potýčok s políciou na proteste proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk v pondelok 10. augusta 2020. (Foto: TASR/AP)

Poľsko vyzvalo v pondelok na mimoriadny summit Európskej únie o situácii v Bielorusku po tom, ako v Minsku došlo po kontroverzných prezidentských voľbách k protestom a zrážkam. Informovali o tom agentúry AFP a PAP.

„Úrady použili silu proti svojim občanom, ktorí žiadajú zmenu v krajine. Musíme podporiť Bielorusov v ich snahe o slobodu,” uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki vo vyhlásení.

Morawiecki podľa hovorcu poľskej vlády apeloval na predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a predsedu Európskej rady Charlesa Michela, aby v súvislosti s Bieloruskom zvolali mimoriadny summit EÚ.

Poľský rezort diplomacie medzitým vyjadril hlboké znepokojenie nad ostrým zákrokom proti povolebným protestom v Bielorusku. Zdôraznil, že tvrdá reakcia uniformovaných zložiek, použitie sily voči pokojným protestujúcim a svojvoľné zatýkanie je neprijateľné.

„Poľské ministerstvo zahraničných vecí tiež vyzvalo bieloruských činiteľov, aby zastavili kroky stupňujúce situáciu a začali dodržiavať základné ľudské práva,” píše sa vo vyhlásení ministerstva.

Dlhoročný bieloruský prezident Alexander Lukašenko zvíťazil v nedeľňajších prezidentských voľbách so ziskom 80,2 percenta hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu. Vyplýva to z predbežných oficiálnych výsledkov, ktoré v pondelok zverejnila volebná komisia. Podľa týchto údajov získala jeho hlavná súperka Svitlana Cichanovská 9,9 percenta hlasov.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna uviedla, že pri policajnom zásahu proti demonštrantom tvrdiacim, že nedeľné voľby boli zmanipulované, zadržala polícia najmenej 213 ľudí. Pri celonárodných protestoch zomrel jeden človek a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

- Reklama -