Izrael zasiahol pozorovateľské stanovište Hamasu v pásme Gazy

0
Ilustračná snímka. Palestínski demonštranti utekajú pred slzotvorným plynom počas zrážok s izraelskými vojakmi na hranici Izraela v pásme Gazy. Foto: TASR

Izraelské lietadlá v nedeľu večer pri nálete zasiahli pozorovateľské stanovište hnutia Hamas na severe palestínskeho pásma Gazy. Nálet bol odvetou Izraela za ďalšie vypustenie zápalných balónov z pásma Gazy smerom na územie židovského štátu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Šarkany a héliom naplnené balóny so zápalnými alebo výbušnými predmetmi vypúšťajú radikáli z radov palestínskych Arabov nad územie Izraela, aby tam požiarmi ničili úrodu na poliach či lesné porasty. Izraelská armáda sa tieto balóny snaží zneškodňovať za pomoci dronov určených na civilné využitie – multikoptér.

Túto taktiku začali Palestínčania znovu využívať pred dvoma rokmi v čase násilných protestov v blízkosti hraničných plotov, ktoré oddeľujú Gazu od Izraela.

Palestínčania s touto taktikou na istý čas skoncovali pred niekoľkými mesiacmi – zrejme aby dali priestor Izraelu a Hamasu priestor na uplatnenie neformálneho prímeria sprostredkovaného Egyptom.

- Reklama -