Záplavy na gréckom ostrove si vyžiadali najmenej sedem obetí

0
Zaplavené a poškodené pobrežie po búrke v dedine Bourtzi na gréckom ostrove Euboia, severovýchodne od Atén 9. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Najmenej sedem ľudí prišlo o život v dôsledku záplav, ktoré cez víkend postihli grécky ostrov Euboia (Evia) v Egejskom mori. Záchranári stále pátrajú po jednej nezvestnej osobe, informovala v nedeľu večer agentúra Reuters.

Dvaja seniori vo veku 85 a 86 rokov a malé dieťa prišli o život v pobrežnej obci Politika, ktorú v noci na nedeľu postihli silné búrky a prívalové dažde.

Ďalšie štyri obete hlásili z dediny Amfithea a z oblasti Burtzi v strednej časti ostrova.

Prívalové dažde a nimi vyvolané povodne, ktoré Euboiu zasiahli okolo polnoci zo soboty na nedeľu, spôsobili rozsiahle škody. Hasiči dostali stovky telefonátov od obyvateľov, ktorí žiadali pomoc pri odčerpaní vody zo zatopených príbytkov a o vytiahnutie áut z nánosov bahna.

Záchranári evakuovali desiatky ľudí, ktorí uviazli v zatopených domoch alebo autách. Štyridsaťtri osôb previezli do bezpečia vrtuľníkmi. Hasiči museli tiež likvidovať početné požiare spôsobené bleskami.

V oblasti zasahovalo približne 100 hasičov, ktorým asistovali aj príslušníci gréckej pobrežnej stráže.

Potopené autá na zaplavenej ulici po búrke v dedine Bourtzi na gréckom ostrove Euboia, severovýchodne od Atén 9. augusta 2020. Foto: TASR

Intenzita víkendových zrážok na ostrove Euboia bola niekoľkonásobne vyššia než predpovedali meteorológovia. Predstaviteľ gréckej vlády, ktorý postihnutú oblasť navštívil, poukázal na súvislosť takýchto extrémnych atmosferických javov s globálnou klimatickou zmenou.

- Reklama -