V Grécku výrazne stúpa počet nakazených, vo štvrtok prekročil 5000

0
Turisti prichádzajú po ich prílete na medzinárodné letisko Nikosa Kazatzakisa v Heraklione na gréckom ostrove Kréta. Foto: TASR/AP

Celkový počet prípadov nákazy koronavírusom v Grécku prekročil vo štvrtok 5000, píše agentúra AFP.

Za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 153 nových prípadov, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 5100. Chorobe COVID-19 v krajine dosiaľ podľahlo 210 ľudí.

Niekoľko nových prípadov sa objavilo na malom dovolenkovom ostrove Poros v blízkosti Atén. Úrady tam preto zaviedli epidemiologické opatrenia. Patrí medzi ne nočný zákaz vychádzania do všetkých barov a reštaurácií až do 17. augusta a zákaz jarmokov či otvorených trhov

Na Porose bol taktiež vyhlásený zákaz podujatí s viac ako deviatimi ľuďmi. Rúška sú povinné vonku i vo vnútri.

Grécka vláda v stredu oznámila, že uplynulý týždeň bol pre ňu “budíčkom” v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Odvtedy sprísňuje v krajine karanténne opatrenia.

Úrady za nárastom počtu prípadov vidia najmä preplnené nočné kluby a iné spoločenské podujatia. Iba 10 percent z nových prípadov pochádza podľa premiéra Kyriakosa Mitsotakisa zo zahraničia.

Úrad pre verejnú ochranu už minulý týždeň oznámil povinnosť nosenia rúšok vo všetkých verejných vnútorných priestoroch. Návštevy v domovoch dôchodcov sú až do 15. augusta zakázané.

Pre svadby, krsty a pohreby platí maximálny počet 100 účastníkov.

Mitsotakis nateraz odmietol celoplošné obmedzenie pohybu a začal do krajiny púšťať zahraničných turistov, keďže turizmus je pre Grécko významným zdrojom príjmov.

- Reklama -