Ministerstvo vnútra hľadá možnosti na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre Libanon

0
Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). Foto: TASR

Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR reflektuje požiadavku humanitárnej pomoci pre Libanon. Z dôvodu rozsahu a rozmanitosti požadovaného materiálu, predovšetkým zdravotníckeho, hľadá rezort možnosti na jeho čo najskoršie zabezpečenie. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru MV SR Barbara Túrosová.

“Vzhľadom na rozsah a rozmanitosť požadovaného, predovšetkým zdravotníckeho materiálu, ktorý sa bežne nenachádza v udržiavaných zásobách štátu s ohľadom na jeho úzkoprofilovú špecifikáciu a dobu exspirácie (najmä konkrétne lieky), rezort vnútra hľadá možnosti na jeho čo najskoršie zabezpečenie a doplnenie alokácie skladovaného materiálu pre núdzové prežitie,” skonštatovala Túrosová.

Požiadavky na záchranné tímy sú v súčasnosti zo strany Libanonu pozastavené, keďže požadované kapacity boli naplnené. Slovensko však naďalej deklaruje svoju pripravenosť vyslať záchranný tím v prípade, že bude požiadavka znova obnovená.

Masívny utorkový (4. 8.) výbuch v Bejrúte, hlavnom meste Libanonu, podľa doterajších informácii spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby dusičnanu amónneho. Výbuch zabil najmenej 135 ľudí, zranil viac ako 5000 osôb a spôsobil rozsiahle škody.

- Reklama -