Pellegrini: Národný futbalový štadión? Moje svedomie je čisté

0
Peter Pellegrini (Hlas-SD) (Autor: TASR)

Bývalý premiér a líder vznikajúcej strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini deklaroval, že v súvislosti s kauzou Národného futbalového štadióna (NFŠ) je pripravený vypovedať na polícii. Tvrdí, že svedomie má čisté a jeho vláda konala len na základe zmlúv a rozhodnutí rezortov. Pripomenul, že materiál v minulosti predkladala vtedajšia ministerka školstva Martina Lubyová (SNS).

“Keď ma požiadajú o vypočutie, veľmi rád prídem, pretože v tomto mám svedomie čisté. My sme ako predseda vlády a vláda konali len na základe zmlúv, rozhodnutí vlády a jednotlivých rezortov,” skonštatoval Pellegrini s tým, že informácie o celom priebehu nemá. Zdôraznil, že záverečný materiál vláde predkladala exministerka školstva Lubyová. “Dokonca dala na vláde schváliť len súhlas s vykonaním transakcie s podmienkou a tá podmienka dodnes nebola splnená,” podotkol. 

Mimoparlamentná SNS reagovala na Pellegriniho slová tým, že žasne nad jeho alibizmom. Vyzvala ho, aby sa nezbavoval svojej zodpovednosti poukazovaním na bývalých ministrov SNS. Pripomenula, že bol ministrom školstva aj predsedom vlády a rovnako nesie zodpovednosť za projekt. “Opakovane sa vyjadruje, akoby zabudol, že bol 20 rokov členom strany Smer-SD. Výstavbu NFŠ schválila a predmetnú zmluvu podpísala v roku 2013 jednofarebná vláda Roberta Fica,” zdôraznila riaditeľka Kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. Podľa SNS je predčasné akokoľvek vyvodzovať zodpovednosť, pokiaľ príslušné súdy a polícia neskonštatujú neplatnosť zmluvy.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) v utorok (4. 8.) informoval, že v súvislosti s NFŠ začala polícia trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Holý ešte v júli (15. 7.) po rokovaní vlády vyhlásil, že štát neodkúpi štadión od majiteľa spoločnosti NFŠ Ivana Kmotríka. Poukázal na to, že zmluvy z roku 2013 a 2016 sú neplatné. Kabinetu vtedy odporučil podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov. Zdôraznil, že štát bude tiež žiadať vrátiť peniaze, ktoré už spoločnosti vyplatil. Kmotrík na závery Holého analýzy reagoval tým, že im nerozumie. Dokumenty mali skúmať aj jeho právnici.

- Reklama -