Na testovanie COVID-19 funguje 57 odberových miest

0
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na Slovensku k utorku funguje aktuálne 57 odberových miest, na ktorých pracovníci zisťujú prítomnosť nového koronavírusu. Tie reflektujú aktuálne potreby a epidemiologickú situáciu. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe korona.gov.sk.

“Komplexný prehľad mobilných odberových miest v jednotlivých krajoch Slovenska je v pravidelných intervaloch aktualizovaný s prihliadnutím na aktuálnu epidemiologickú situáciu v krajine,” uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

V Prešovskom kraji aktuálne funguje osem odberových miest. Rovnaký počet má aj Košický kraj. Sedem odberových miest je dostupných v Bratislavskom kraji, sedem v Žilinskom. Po šesť je dostupných v Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Najviac, a to deväť, ich je k dispozícii v Banskobystrickom kraji. Denná kapacita testovaných sa pohybuje v rozmedzí od desať do 60 osôb.

Rezort pripomína, že každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formuláru. Povinné testy na ochorenie COVID-19, teda testy po návrate z rizikových krajín, sú zadarmo. Samoplatcovia žiadajú o vyšetrenie na COVID-19 cez súkromné laboratóriá. Cena týchto testov sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 70 eur. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) uviedol, že cenu týchto testov rezort zdravotníctva regulovať zatiaľ neplánuje.

- Reklama -