Izrael zaútočil na sýrske vojenské ciele

0
Na archívnej snímke izraelský tank na okupovaných Golanských výšinách Foto: SITA

Izrael v pondelok oznámil, že uskutočnil vzdušný útok na vojenské ciele na juhu Sýrie. K náletu došlo iba deň po tom, čo izraelská armáda oznámila, že zabránila teroristickému útoku na Golanských výšinách v blízkosti plota na hraniciach so Sýriou, informovala agentúra AFP.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že jej stíhačky, bojové vrtuľníky a iné lietadlá zasiahli niekoľko cieľov vrátane pozorovateľských pozícií a základní sýrskych ozbrojených síl.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA priniesla správu, že neďaleko sýrskej metropoly Damask boli aktivované systémy protivzdušnej obrany.

Izraelská armáda v pondelok informovala, že zabila štyroch mužov, ktorí sa v priestore pozdĺž bezpečnostného plota pozdĺž Izraelom okupovaného sektora Golanských výšin snažili nastražiť výbušné nálože. Táto časť Golanských výšin susedí s územím ovládaným Sýriou.

Izraelské ozbrojené sily potvrdili, že zmieneným leteckým útokom na juhu Sýrie reagovali na incident na Golanských výšinách, ku ktorému došlo v nedeľu po 23.00 h miestneho času.

Agentúra AFP pripomenula, že napätie medzi Izraelom a Sýriou bolo veľké už pred týmto ozbrojeným incidentom. Napríklad 25. júla izraelské vrtuľníky zasiahli vojenské ciele v južnej Sýrii v odvete za paľbu z tohto územia smerom na Izrael.

Izrael za túto paľbu neobvinil priamo sýrske ozbrojené sily, uviedol len, že zodpovedná je damaská vláda.

- Reklama -