V talianskom Janove slávnostne otvorili nový diaľničný most Ponte San Giorgio

0
Foto: TASR/AP

V talianskom meste Janov v pondelok slávnostne otvorili nový diaľničný most ako náhradu za predošlý Morandiho most, ktorý sa zrútil v roku 2018 a zahynulo pri tom 43 ľudí. Na inauguračnom podujatí sa zúčastnili najvyšší predstavitelia krajiny vrátane prezidenta Sergia Mattarellu a premiéra Giuseppeho Conteho, informuje tlačová agentúra DPA.

Nová oceľovo-betónová štruktúra s dĺžkou 1067 metrov obsahuje 18 pilierov a vylepšený bezpečnostný mechanizmus. Most, ktorý navrhol renomovaný taliansky architekt Renzo Piano – rodák z Janova -, pomenovali po svätom Jurajovi, patrónovi tohto mesta. Most svätého Juraja (Ponte San Giorgio) však sprístupnia pre verejnú dopravu až najskôr v stredu.

Slávnostné podujatie sa začalo čítaním mien obetí tragédie, nasledovala minúta ticha a prejavy. Prezident sa tiež stretol s pozostalými, hoci niektorí účasť odmietli.

„Z rany, ktorá sa hojí iba ťažko, povstáva symbol nového Talianska,” uviedol pred ceremóniou Conte.

Fotogaléria Otvorenie nového mosta v Janove

Bývalý Morandiho most, pomenovaný po architektovi Riccardovi Morandim, ktorý ho navrhol, sa zrútil počas silného dažďa 14. augusta 2018. Most bol výrazným bodom v krajine a slúžil ako kľúčový hlavný ťah, ktorý spájal Janov a jeho veľký prístav s diaľnicami vedúcimi do Francúzska a ďalších talianskych miest.

Zrútenie Morandiho mosta vyvolalo prudké súdne spory, ktoré stále trvajú. Most bol v čase svojho vzniku v roku 1967 chválený ako architektonický zázrak, ale vyšetrovanie tragédie ukázalo, že za jeho zrútením je zanedbávanie technického stavu.

Spoločnosť Autostrade, ktorá prevádzkuje takmer polovicu diaľničnej siete v Taliansku, bola obvinená z nedostatočnej starostlivosti o most, falšovania bezpečnostných správ a interného nátlaku na zníženie nákladov na jeho údržbu.

Autostrade je spolu s niekoľkými činiteľmi z ministerstva dopravy vyšetrovaná v súvislosti s trestným činom zabitia.

- Reklama -