Odbornosť či politická príslušnosť? Bývalý riaditeľ ÚP v Bardejove Goriščák: Klasická politická výmena. Odbornosť vraj pri čistkách na úradoch práce nikoho nezaujímala

0
Michal Goriščák, bývalý riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove (Foto: facebook M.Goriščáka)

K 1. augustu bolo vymenovaných 25 nových riaditeľov úradov práce (výmena viac ako 50 percent riaditeľov). Ich výmenu umožnil  zákon z dielne ministerstva obrany k štátnej službe profesionálnych vojakov, ku  ktorému bol v rámci koronakrízy prilepený. Návrhu sa vyčítalo, že umožní prepustiť riaditeľov úradov práce, ktorí prešli výberovým konaním po prijatí zákona o štátnej službe v minulosti, čím by mohli byť porušené ich ľudské práva. 

Michal Goriščák bol riaditeľom úradu práce v Bardejove viac ako tri roky. Je jedným z  odvolaných riaditeľov a to doslova zo dňa na deň. Nová riaditeľka výberovým konaním neprešla. „Je to politická výmena,” hovorí Goriščák. Takto to na Slovensku po voľbách chodí. Minister Krajniak však tvrdí: „Ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny zodpovedám za výkon politiky v oblasti zamestnanosti, a preto považujem za správne, aby som mal vplyv na menovanie a odvolávanie riadiacich manažérov na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny. Pri uplatňovaní mojej manažérskej zodpovednosti sa ako minister nebudem skrývať za výberové konania.”

Pán Goriščák, popíšte nám trochu ako tie výmeny prebiehali. Už nie ste riaditeľom úradu práce? Boli ste odvolaní v rámci plošných výmen, niekto s vami hovoril? 

Mňa osobne odvolali s tým, že sa zmenil zákon a môžu ma odvolať. Podľa mojich informácií nás odvolali za tri dni tridsiatich. Zatelefonovali z ústredia práce, že s nami prídu ukončiť pracovný pomer k 22. júlu a to bolo všetko. Je to politická výmena, tak to vnímam. 

Minister práce Milan Krajniak však hovoril, že sa nebude odvolávať masovo, ale je šanca presvedčiť odbornosťou a výsledkami. Takže to podľa vás neplatí? 

Odborná spôsobilosť by sa preukázala vo výberovom konaní. Ja som výberové konanie pred tri a pol rokom absolvoval. Teraz išla na moje miesto riaditeľka bez výberového konania. Myslím si, že model výberových konaní mal ostať zachovaný a vybraný mal byť človek najlepšie odborne pripravený zastávať riaditeľský post. Na výberovom konaní som pred mojím nástupom absolvoval s ďalšími kandidátmi psychotest, IQ test, odborný test, absolvoval som odborný rozhovor s výberovou komisiou o predošlých skúsenostiach a schopnostiach zastávať post riaditeľa. To sa teraz nestalo, nemám informáciu o žiadnom  výberovom konaní, do ktorého by som sa bol opätovne prihlásil.

Nezamestnanosť rastie, východné Slovensko má aj bez koronakrízy problém s prácou pre ľudí. Ako to aktuálne vyzerá? 

Na Slovensku je viac ako 203 000 ľudí bez práce. Bardejov patrí medzi regióny, kde nie je veľa pracovných miest. Tieto čísla sú alarmujúce, nezamestnanosť je na trojročnom maxime a prognóza vývoja nezamestnanosti ukazuje, že čísla nie sú konečné. Ako nástroj na znižovanie nezamestnanosti, najmä v najmenej rozvinutých okresoch slúžia aj aktívne opatrenia na trhu práce, teda projekty na podporu vytvárania pracovných miest. Lenže nové vedenie ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny tieto projekty pozastavilo do odvolania napriek tomu, že je o nich záujem. Verím, že sa to čoskoro zmení.

Uvažujete o ďalšom, trebárs právnom postupe?

Povedal som už všetko dôležité.

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR – Martin Baumann

Reakcia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka:

Pri rozhodovaní o každom novom riaditeľovi som mal k dispozícii viacerých kandidátov. S veľkou väčšinou novovymenovaných riaditeľov úradov práce, sociálnych vecí a rodiny som sa stretol osobne, na ďalších som získal natoľko kvalitné manažérske referencie, že som nepovažoval za potrebné viesť s nimi osobný pohovor.

Nie je pre mňa podstatné, členom akej politickej strany boli alebo sú riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny. Očakávam od nich výsledky. Doteraz boli napriek deklarovaným výberovým konaniam riaditelia úradov práce, sociálnych vecí a rodiny prerozdelení podľa straníckeho kľúča v počte 27 Smer-SD, osem Most-Híd, sedem SNS a jeden Sieť. V takomto divadle pokračovať nebudem.

Autor: Lucia Balichová

- Reklama -