Venezuelská opozícia chce bojkotovať decembrové parlamentné voľby

0
Na snímke z januára 2019 Juan Guaidó. Foto: TASR

Kandidáti 27 opozičných strán vo Venezuele budú bojkotovať parlamentné voľby, ktoré sa majú konať 6. decembra.

„Dvadsaťsedem demokratických politických organizácií podpísalo vyhlásenie, v ktorom venezuelskému ľudu a medzinárodnému spoločenstvu oznamujeme, že sme sa jednomyseľne rozhodli nezúčastniť sa na podvode, ktorý pripravila diktatúra,” píše sa podľa agentúry DPA vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu stranou Voluntad Popular na Twitteri.

Národná volebná komisia (NEC) blízka autoritárskemu prezidentovi Nicolásovi Madurovi oznámila termín volieb v júli. Parlament je jedinou štátnou inštitúciou vo Venezuele, v ktorej má väčšinu opozícia. Maduro ho však zbavil všetkých právomocí a presunul ich na ústavodarné zhromaždenie lojálne voči vláde. Opozícia a jej líder Juan Guaidó, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta, by bojkotom volieb mohla prísť o svoju legitimitu, píše DPA.

Kedysi vďaka príjmom z predaja ropy prosperujúca Venezuela sa už dlhší čas nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, ktorú ešte zhoršila koronavírusová pandémia. Túto latinskoamerickú krajinu trápi nefunkčné zdravotníctvo, nedostatok potravín, pitnej vody, liekov a pohonných hmôt. Guaidó, ktorého za hlavu štátu uznalo aj Slovensko, sa zatiaľ neúspešne snaží zbaviť Madura moci. Dôvodom je aj to, že má na svojej strane armádu a políciu.

- Reklama -