USA: Nominačný zjazd republikánov nebude prvýkrát v histórii verejný

0
Tisíce prívržencov amerického prezidenta Donalda Trumpa prišli v sobotu večer do mesta Tulsa v štáte Oklahoma na jeho prvý predvolebný míting po 110-dňovej prestávke spôsobenej koronavírusovou pandémiou. Foto: TASR/AP

Hlasovania o opätovnej nominácii amerického prezidenta Donalda Trumpa pre novembrové voľby sa uskutoční neskôr v priebehu augusta v súkromní, bez prítomnosti novinárov, oznámila v sobotu hovorkyňa nominačného zjazdu Republikánskej strany. Dôvodom je koronavírusová pandémia, informovala agentúra AP.

Hoci Trump v júli v dôsledku nárastu prípadov nákazy v USA odvolal verejné časti zjazdu v štáte Florida, 336 delegátov sa má 24. augusta zísť v meste Charlotte v Severnej Karolíne, aby oficiálnym hlasovaním potvrdili Trumpa ako prezidentského kandidáta republikánov.

Nominačné zjazdy sú obvykle mienené ako široko medializované podujatia, keďže politické strany chcú využiť pozornosť, ktorú priťahujú, aby oslovili čo najviac voličov. Ak Republikánska strana svoje teraz oznámené rozhodnutie nezmení, pôjde o prvý jej nominačný zjazd v modernej histórii neprístupný pre reportérov.

Vzhľadom na zdravotnícke obmedzenia v štáte Severná Karolína plánujeme, že aktivity v Charlotte budú v piatok 21. augusta – pondelok 24. augusta uzavreté pre médiá,” uviedla hovorkyňa Republikánskeho národného zjazdu.

Časť z delegátov v Charlotte bude odovzdávať zástupné hlasy v mene viac než 2500 oficiálnych delegátov zjazdu. Náhradníkov a hostí už predtým strana zakázala, dodáva AP.

- Reklama -