Nedovolia korone zničiť 100. výročie: V Salzburgu sa začína najväčší festival klasickej hudby

0
austria, salzburg, panorama
Salzburg. Foto: Pixabay

Najväčší festival klasickej hudby a dramatického umenia na svete štartuje v sobotu v rakúskom meste Salzburg. Organizátori sa totiž rozhodli, že nedovolia koronavírusovej pandémii zmariť 100. výročie jeho založenia.

Zoznam nových pódiových produkcií bol však drasticky zredukovaný na dve opery a jednu hru, keďže obmedzenia pohybu obyvateľstva a cestovné zákazy nepriaznivo ovplyvnili program skúšok Salzburského festivalu (Salzburger Festspiele).

Prvou premiérou tohto leta bude opera Elektra od Richarda Straussa v réžii Poliaka Krzysztofa Warlikowského, informuje tlačová agentúra DPA.

V nedeľu bude nasledovať svetová premiéra hry od kontroverzného rakúskeho spisovateľa a laureáta Nobelovej ceny za literatúru Petra Handkeho. Jeho nová hra s názvom “Zdeněk Adamec” je o mladom mužovi, ktorý sa v roku 2003 upálil v Prahe na protest proti politickému a environmentálnemu vývoju.

V nedeľu sa Nemka Joana Mallwitzová stane prvou ženou v 100-ročnej histórii Salzburského festivalu, ktorá bude dirigovať operu – Mozartovu “Cosi fan tutte”.

Salzburský festival v tomto roku vyniká, keďže iné veľké podujatia v Európe boli pre koronavírusovú krízu zrušené – vrátane britského Glyndebourne, francúzskeho Aix-en-Provence či nemeckého Bayreuthu. Salzburský festival potrvá do 30. augusta.

- Reklama -