Reakcie politikov na veto prezidentky novele o prokuratúre: Jedni tvrdia, nepochopila to, druhí, že zastavila privatizáciu prokuratúry

0

Reakcie politikov na rozhodnutie prezidentky Čaputovej sú rôzne. Baránik (SaS) si myslí, že novelu nepochopila, Šeliga chce najskôr preskúmať jej právnu argumentáciu a Pellegrini rozhodnutie víta, lebo neschválila politickú privatizáciu nezávislej inštitúcie.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať novelu zákona o prokuratúre. Vie si predstaviť isté úpravy, pokiaľ sa nenaruší podstata zmeny zákona. Právna norma má zmeniť spôsob voľby generálneho a špeciálneho prokurátora. Hlava štátu považuje niektoré časti novely za protiústavné.

„Mám zrejme iný názor ako pani prezidentka, ale, samozrejme, sa v najbližších dňoch najskôr dôkladne oboznámim s jej zisteniami a právnou argumentáciou. Následne som pripravený – spolu s ďalšími predkladateľmi – analyzovať, diskutovať a zvažovať možnosť spornú časť zákona prepracovať, či rokovať o jej vypustení,” uviedol na sociálnej sieti. Z prvotných správ sa podľa neho zdá, že prezidentkine výhrady smerujú iba k jednej z viacerých zmien, ktoré novelou zákona Národnej rady (NR) SR upravuje.

Pre Šeligu je kľúčové zmeniť proces výberu a voľby špeciálneho a generálneho prokurátora.

„Viem si preto predstaviť, že ak by prepracovaním alebo vypustením spornej časti nebola narušená podstata zmeny, ktorú chceme zaviesť, bude na strane navrhovateľov vôľa zákon presadiť aj s akceptovaním výhrad pani prezidentky,” napísal. Šeliga verí, že s prezidentkou majú rovnaký cieľ.

Koaličná strana SaS nesúhlasí s rozhodnutím prezidentky SR Zuzany Čaputovej vetovať novelu zákona o prokuratúre. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS).

„S dôvodmi pani prezidentky na veto zákona nesúhlasíme. Myslíme si, že nepochopila podstatu zámeru tohto zákona, ktorou je zvýšenie zodpovednosti fungovania prokuratúry na európsku úroveň,” spresnil s tým, že nevie povedať, či bude pre tento zákon mimoriadna schôdza.

Podpredseda parlamentu a líder vznikajúcej strany Hlas Peter Pellegrini víta, že prezidentka vetovala novelu zákona o prokuratúre. Jeho stanovisko poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Pellegrini verí, že parlament bude prezidentkino veto rešpektovať.

„Veto hlavy štátu je významným gestom, že koalícia prekračuje hranice právneho štátu a politicky si privatizuje inštitúcie, ktoré majú byť z princípu nezávislé,” píše sa v stanovisku. Novovznikajúca strana má podľa slov Medveď Macíkovej k novele viacero zásadných výhrad. Zdôraznila najmä “výraznú politizáciu” a obmedzenie nezávislosti prokuratúry.

„Veríme, že národná rada bude veto pani prezidentky rešpektovať a nebude pokračovať v lámaní ústavy cez koleno,” dodala Macíková.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetovala novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Národná rada (NR) SR ju má opätovne prerokovať. Hlava štátu je presvedčená o protiústavnosti niektorých častí. Ak parlament prelomí prezidentkino veto, Čaputová sa obráti na Ústavný súd SR.

- Reklama -