Pri riešení skládky toxického odpadu z Chemko Strážske bude spolupracovať ministerský triumvirát

0
Na snímke nezabezpečené zakopané sudy s PCB látkami, ktoré presakujú na povrch v zvernici Orlova (areál Chemko Strážske) 19. mája 2020. Foto: TASR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) sa dohodli na spolupráci pri riešení skládky toxického odpadu z bývalého štátneho podniku Chemko Strážske. Počiatočné náklady sa odhadujú na zhruba 500 000 eur, v rámci likvidácie sa predpokladá suma päť miliónov eur. Budaj do 14 dní zvolá expertný tím pre odbornú prípravu.

„Ministerstvo oceňuje vznik triumvirátu. Som rád, že sa konečne prejde od slov k činom,” skonštatoval na štvrtkom stretnutí Mičovský. Poznamenal, že rezort je pripravený vložiť do riešenia envirozáťaže v lokalitách Strážske a Poša všetky dostupné kapacity, najmä personálne a odborné z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho. Rezort je ochotný pomôcť aj finančne.

„Situácia je vážna a je pre mňa nepochopiteľné, že predošlé garnitúry dovolili, aby zašla do bodu, keď sú na zdraví a živote ohrozené desaťtisíce ľudí žijúcich v danej oblasti,” poznamenal Mikulec. Šéf envirorezortu avizoval, že odhalí všetko o nezodpovednosti zodpovedných.

„Zanedbávanie povinnosti je rovnakou envirokriminalitou, ako keby niekto občanom v okolí Chemka Stážske trávil studne,” podotkol Budaj.

Na stretnutí boli prezentované jednotlivé fázy, ktoré rezort vnútra v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou v Bratislave navrhnú vykonať v nasledujúcom období.

Na snímke provizórny sklad nezabezpečených sudov s PCB látkami v starej teplárni v zvernici Orlova (areál Chemko Strážske). Foto: TASR

Uloženie stoviek ton toxických PCB látok v areáli bývalého Chemka Strážske nebolo oficiálne potvrdené desaťročia. Stalo sa tak až po tom, čo išla spoločnosť do likvidácie a priemyselný areál bol podrobený kontrole štátnych orgánov. Veľké množstvo skorodovaných sudov s týmto odpadom našiel v blízkosti areálu začiatkom minulého roka aj majiteľ susedných pozemkov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová už v minulosti avizovala, že sa bude o túto tému zaujímať. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová informovala, že realizuje prieskum, ktorý je zameraný na staré environmentálne záťaže. Na základe svojich zistení navrhne opatrenia na zlepšenie situácie. Skúma nielen problém toxického odpadu po bývalom štátnom podniku Chemko Strážske, ale aj gudrónové jamy pri obci Predajná v okrese Brezno.

Zneškodnenie PCB látok, ťažkých kovov a sanácia priľahlého územia v okolí Strážskeho a odkaliska Poša sa nachádza i v programovom vyhlásení vlády Igora Matoviča (OĽaNO).

- Reklama -