Záujem o nedeľné nákupy sa po uvoľnení opatrení vrátil na pôvodné úrovne

0
oblečenie, nákupy
Foto: Pexels, Pixabay

Po znovuotvorení prevádzok sa záujem o nákupy počas nedieľ vrátil na úrovne porovnateľné s rovnakým obdobím minulého roka. Vyplýva to z údajov ČSOB banky o platbách kartou. V období približne od konca marca do konca júna musela byť drvivá väčšina obchodov v posledný deň v týždni zatvorená, čo sa odrazilo aj na výraznom prepade počtu a objemu platieb kartou v tento deň.

Štatistiky o platbách kartou ČSOB potvrdzujú, že po znovuobnovení nedeľného predaja sa objem a počet transakcií v kamenných prevádzkach okrem čerpacích staníc, reštaurácií, kaviarní a fast-foodov vrátil na pôvodnú úroveň. Za hodnotami spred pandémie zaostáva len o zhruba 1 – 3 %. Je však porovnateľný s rovnakým obdobím minulého roka.

Z dát tiež vyplýva, že prvú nedeľu po uvoľnení pravidiel ešte klienti mierili do obchodov v menšej miere a objem aj počet platieb bol oproti nedeľnému priemeru nižší o zhruba štvrtinu. Následne sa však už vrátil na pôvodné úrovne.

Ako priblížila banka, dlhodobo platí, že v nedele platia klienti kartou v kamenných prevádzkach o 42 % menej, ako je celkový priemer.

„Priemerná výška jednej platby kartou je však aj v tento deň porovnateľná s inými dňami. Počas nedieľ, keď museli byť kamenné predajne z dôvodu pandémie, s výnimkou lekárni, zatvorené, sa podiel nákupov v súlade s očakávaniami znížil na len jedno- až trojpercentné úrovne oproti stavu pred vypuknutím pandémie,” konštatuje banka.

- Reklama -