Pčolinský: Kauzu Kyselica nepovažujem za problém

0
Na snímke predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pozvali si ho na koberček. Dnes predpoludním príde bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica vysvetľovať členom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť svoje pôsobenie tajného príslušníka vojenského spravodajstva v čase pred voľbami, keď o tom jeho okolie nevedelo, vrátane strany OĽaNO, na ktorej kandidátke kandidoval z tretieho miesta. Čo si o jeho kauze myslí podpredseda tohto výboru Peter Pčolinský (Sme rodina)?

Zúčastnite sa rokovania? Čo sa budete Lukáša Kyselicu pýtať?

Výboru sa nezúčastním, som na východnom Slovensku.

Tak sa skúsim spýtať inak, ako sa po pár dňoch, pozeráte na jeho kauzu, keď zatajil svoju príslušnosť medzi vojenskými tajnými v čase pred voľbami? Mal by sa vzdať poslaneckého mandátu? Vy ste v prvej reakcii povedali, že je na osobnom rozhodnutí Kyselicu, či tak spraví.

Áno, povedal som, že ak je takáto debata, tak rozhodnutie závisí od neho, získal vyše 110-tisíc hlasov, to nie je 500…

A po pár dňoch považujete túto kauzu za problém? Mal by z parlamentu odísť

Osobne túto kauzu nepovažujem za problém a beriem to čisto za záležitosť OĽaNO, respektíve pána Kyselicu, či budú ďalej z tohto vyvodzovať ďalšie kroky.

Čiže odchod z ministerstva vnútra je dostatočný?

Z môjho pohľadu je to jeho odchodom z pozície štátneho tajomníka uzavreté.

Dá sa jeho správanie považovať za podvod na voličoch?

Je to otázka pre voličov OĽaNO, ale minimálne je pre mňa prekvapujúce, že o tom, že je príslušníkom vojenského spravodajstva, neinformoval Igora Matoviča pri zostavovaní kandidátky. Minimálne by som to na jeho mieste naznačil. No na druhej strane žiaden príčetný príslušník vojenského spravodajstva nepovie, že je týmto príslušníkom. Ako správny príslušník to nesmie priznať, na druhej strane, keď išiel na kandidátku OĽaNO, mal Igorovi Matovičovi naznačiť, kde pracuje.


Lukáš Kyselica získal 119-tisíc krúžkov vo voľbách. Dá sa polemizovať, či by získal rovnaký počet, alebo o koľko menej, keby sa pred voľbami priznal so svojím pracovným zaradením?

To sú čisto hypotetické otázky, nedá sa na to odpovedať.

- Reklama -