Minister Naď sa podrobil bezpečnostnej previerke

0
Minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa podrobil bezpečnostnej previerke na najvyšší stupeň utajenia – Prísne tajné. Urobil tak z vlastnej iniciatívy, podobný krok odporúča aj ďalším kolegom. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Naď tak urobil aj napriek tomu, že ako člen vlády SR je osobou s osobitným postavením vo vzťahu k utajovaným skutočnostiam a oprávnenie na oboznamovanie sa s nimi mu teda automaticky vyplynulo už po vymenovaní do funkcie.

„Hneď po nástupe do funkcie ministra obrany som inicioval bezpečnostné preverenie mojej osoby na najvyšší, IV. stupeň utajenia. Už vtedy som si totiž uvedomoval citlivosť informácií, s ktorými budem denne prichádzať do kontaktu. Prešiel som preto klasickým, veľmi podrobným preverením vrátane naozaj rozsiahlych podkladov o súkromí, minulosti, financiách či zdraví,” uviedol šéf rezortu obrany s tým, že podstúpil aj bezpečnostný pohovor.

Dodal, že Národný bezpečnostný úrad ukončil jeho preverovanie. Naď doplnil, že takýto krok z legislatívneho hľadiska robiť nemusel, ale z jeho pohľadu mal veľký význam “nielen z dôvodu reálneho kontaktu s utajovanými informáciami, ale tiež pre transparentnosť a dôveru v očiach zahraničných spojencov”, s ktorými rokuje.

Platnosť osvedčenia pre utajované skutočnosti stupňa utajenia Prísne tajné je päť rokov.

- Reklama -