Generálporučík Macko: Kyselica je podľa Matoviča hrdina? Mal by s tým prestať, lebo môže skončiť s putami na rukách

1
generálporučík Pavel Macko (Foto: facebook P. Macka)

Odchod z postu štátneho tajomníka nie je dostatočný. Lukáš Kyselica sa musí vzdať aj  poslaneckého mandátu, ktorý získal falošne, myslí si generálporučík Pavel Macko. „Premiér Matovič, ak ho označil za hrdinu, kráča po veľmi tenkom ľade a môže skončiť s putami na rukách. Hovorím to smrteľne vážne,” vyhlásil Macko v rozhovore pre ParlamentnéListy.sk.

Lukáš Kyselica končí na ministerstve vnútra ako štátny tajomník pre svoju minulosť vo Vojenskom spravodajstve a súčasnom angažovaní sa v politike. Nie je však isté, či končí s politickou kariérou úplne. Je celkom možné, že sa vráti do parlamentu, kde získal mandát poslanca. Je podľa vás postačujúce, ak odíde len z pozície štátneho tajomníka? 

Nie. Odpoveď je jednoduchá: z politického hľadiska, on získal mandát na falošnej kampani  a falošnej prezentácii, a preto ho má podľa mňa vrátiť. Naviac pritom porušil zákon.  Samozrejme, že vychádzam z predpokladu, že bol naozaj príslušníkom Vojenského  spravodajstva, ale tým, že odstupuje, asi ním naozaj bol. 

Nedementoval to nijakým spôsobom. 

My nevieme dnes jeho motiváciu ani nič, uvidíme, aké budú ďalšie kroky, lebo tam treba vyvodiť aj právnu zodpovednosť. Ale tých zneužívačiek štátnych orgánov doslova mafiánskym spôsobom už bolo dosť. Niekde to treba začať čistiť. Veď si zoberte: vražda Remiáša, únos Kováča, teraz toto, neustále sa štátne služby na niečo zneužívajú. Nehovorím, že je to úplne to isté, ale principiálne je to to isté. Odstúpenie z funkcie štátneho tajomníka je podľa môjho názoru nedostatočné, pán Kyselica by mal odísť zo všetkých verejných funkcií a mal by vrátiť mandát. 

Je otázne, kto takémuto človeku ešte môže veriť? Strata dôvery je vážna vec, asi aj taká hlavná v jeho prípade.

Samozrejme. Okrem porušenia zákona, samozrejme, a on ten zákon porušil. Iba – a to nechávam v takom malom kondicionári – iba ak by konal na základe príkazu nadriadeného. Ten nadriadený by musel vydokladovať, ako kedysi Galko, že bol zákonný dôvod, aby bol nasadený do OĽaNO a vykonával politickú kampaň. V tom prípade by musel existovať operatívny záznam, ku ktorému sa nedostanem ani ja, ani vy, ale orgány činné v trestnom konaní áno, kde by muselo byť vydokladované, že mali nejaké podozrenie, že niekto v OĽaNO pracuje proti bezpečnosti tohoto štátu. Lebo vojenské spravodajstvo nemôže skúmať, koho chce a kedy chce iba tak. Teoreticky teda nemôžeme vylúčiť ani takú vec, že robil kampaň, lebo to mal príkazom a potom by bol nepostihnuteľný. To je tak, ako vojaci majú vylúčené podnikanie, ale pokiaľ je spravodajca, tak môže aj podnikať, pokiaľ je to krycia legenda. 

A v parlamente sedieť môže?

Keď je dekonšpirovaný, už vôbec tam nemá čo hľadať.

Otázka je, prečo ho neprepustil vtedajší šéf Vojenského spravodajstva Balciar? Veď celé Slovensko vedelo, že kandiduje. 

Neviem, aká je to tajná služba, kde by jeho priamy nadriadený, v tomto prípade Balciar, nevedel, že vykonáva politickú činnosť, ktorú zo zákona nesmie vykonávať. Preto je tu tá malá hypotéza, že mohlo by tam teoreticky byť aj to, že to mal ako náplň práce danú príkazom. A to je už potom veľké zneužitie spravodajských služieb, ak by to nevydokladovali, a ja sa pýtam: kto nám tu vlastne vládne? Pretože takýchto agentov v takom prípade mohlo byť aj viac a vo veľkom mohli ovplyvňovať politické dianie. Ak by to bolo tak, máme obrovský problém. 

Zhrňme si to, lebo sa nám to začína rozvetvovať: Lukáš Kyselica by mal podľa vás  vrátiť poslanecký mandát, ktorého získanie je z právneho hľadiska pochybné. Určite to tak nevidí ale premiér Matovič, ktorý označil Kyselicu za hrdinu. Rozumiete tomu hrdinstvu, lebo ja sa priznám, že veru nie.

Premiér Matovič, ak ho označil za hrdinu, kráča po veľmi tenkom ľade a môže skončiť s putami na rukách. Hovorím to smrteľne vážne. Pretože ak tým chcel naznačiť, že bol  nasadený dvojitý agent a nasadilo ho aj OĽaNO, že on o tom vedel a že je vlastne hrdina, ktorý sabotoval činnosť vojenského spravodajstva, tak to je úmyselné preniknutie do tajnej služby s cieľom rozkryť jej činnosť, poškodiť jej činnosť, je to priamy útok na bezpečnosť štátu. To by bola sabotáž a to je veľmi vážny trestný čin, ťažší ako vražda. Tak ak chce toto naznačiť, nech si veľmi rýchlo spočíta, Kyselica je bývalý vyšetrovateľ, nie je úplne hlúpy, aj keď príliš chytrý sa mi nezdá, tak nech si veľmi rýchlo spočíta, čo mu hrozí, a nech túto  hru prestanú aj zo strany Matoviča hrať. Toto je taká nahlúplosť. Stále chcem veriť tomu, že oni to včera dobre nevyhodnotili, nechceli hanbu a povedali, že mu dôverujú. A keď ten tlak stúpal, tak ich to prekvapilo, lebo reagovali, ako keby hrávali dámu, a nie šachy, a neodhadli, že ten tlak stúpať bude.

Premiér Igor Matovič, Lukáš Kyselica a minister vnútra Roman Mikulec. Foto: Facebook/Igor Matovič

Niektorí to prirovnávajú k afére Watergate, nie je to asi úplne mimo…

Zoberme si túto aféru. Prezident Nixon zneužil tajné služby tým, že ich poslal do kancelárie protikandidáta, aby zistili, akú volebnú taktiku má pripravenú. A musel odstúpiť, a keby nevyužil milosť svojho nástupcu, šiel by do basy. A Kyselica bol horší. On nastúpil do tej strany a tváril sa ako jeden z nich. Preto hovorím, že je to na veľmi tenkom ľade.

Odporúčam, nech sa držia radšej legendy, že je to chudák, ktorý si chcel privyrobiť a preto porušil zákon. Všetky ostatné varianty sú horšie. A je jedno, či to inicioval Balciar, alebo, nedajbože, ak ho Matovič označuje za hrdinu, tak naznačuje, že kooperoval, a to by bolo vynášanie informácií z Vojenského spravodajstva a sabotovanie činnosti Vojenského spravodajstva, a to by bolo veľmi vážne. To je už v polohe navádzanie na trestný čin od niekoho z OĽaNO…

Tak mohli sa to dozvedieť až teraz, by povedali, trebárs…

Zostanem pri tej verzii, že jednoducho pán Kyselica konal neeticky a aj nezákonne, a tým pádom sa aj k mandátu dostal nezákonne. Právne to vymáhateľné nie je, ale keď kandidoval pri porušení zákona, jeho mandát je právne spochybniteľný a kandidát, ktorý skončil za ním, by sa mohol obrátiť na Ústavný súd. To sa asi nestane, lebo sú z jednej strany. Ale – Kyselica porušil zákon, aby sa dostal k mandátu poslanca NR SR. Aj keď sa nedá odstíhať, to najmenej, čo môže urobiť, je, že sa ho vzdá, ak, pravdaže, nebude stíhaný za hrubé porušenie povinností vojaka. 

- Reklama -

1 komentár

  1. Presne tak!!! Konečne jeden zdravý a normálny názor!!! Som zvedavý aký bude ďalší postup tohoto pána!!! Ak sa nevzdá poslaneckého mandátu tak je to na žalobu!!! A uvidíme ako bude v tomto prípade postupovať štátna moc!!! Toto sa iba tak nedá zamiesť pod koberec. Uvidíme, sám som na to veľmi zvedavý. Inak pán Ha_rabin by mal podať potom podnet na prokuratúru, aby v danej veci konala. Ak bol porušený zákon, čo teda bol, tak je potrebné aby bol zákonom nastolený poriadok a spravodlivosť!!! Tak, že tak!!! Inak neskutočné ako sa to sype na túto vládu zlodejov a podvodníkov. Plagiátorstvo je predsa zlodejina a to duševného vlastníctva. Tento problém má predseda parlamentu, minister školstva a nakoniec aj samotný premiér!!! Tak to je už fakt silná káva!!! A výhovorka týchto pánov? Lebo Fi_co a návrat strany Smer SD!!! A to čo nám zase predviedol tento pán Kyse_lica, tak to je okrem porušenia zákona ešte aj podvod na voličoch, keď zatajil to, že pôsobil u tajnej služby a popri tom bol napísaný na kandidátnej listine politickej strany či hnutia!!! Asi tak!!! Tak toto isto z vás nik nečakal. Pekne sa nám vyfarbujú, že? Mysleniu zdar modré trubky!!!

Comments are closed.