Smer-SD vyzýva Kyselicu, aby sa vzdal funkcie. Hovorí o nebezpečnom precedense

0
podpredsedovia Smeru-SD Richard Takáč (vľavo), Erik Kaliňák (vpravo) a predseda Smeru-SD Robert Fico. (Foto: TASR)

Opozičný Smer-SD vyzýva štátneho tajomníka Ministerstva vnútra (MV) SR Lukáša Kyselicu (OĽaNO), aby sa vzdal funkcie i poslaneckého mandátu v Národnej rade (NR) SR. Tvrdí, že porušil zákon, keď sa ako príslušník Vojenského spravodajstva (VS) zúčastnil politického súboja za hnutie OĽaNO. Informoval o tom hovorca Smeru-SD Ján Mažgút. Hovorí o nebezpečnom precedense a začiatku rozkladu bezpečnostných zložiek.

„Zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov jasne hovorí: Profesionálny vojak sa nesmie aktívne zúčastňovať na zhromaždeniach organizovaných politickými stranami alebo politickými hnutiami. Pán Kyselica slúžil v tajnej službe Ministerstva obrany (MO) SR od októbra 2019 do 19. marca 2020. Teda počas celej volebnej kampane bol členom tajnej služby MO,” podotkol.

Podľa Smeru-SD sa ukazuje, že kauza môže mať aj hlbší význam.

„Je to pravdepodobne začiatok mocenského boja v OĽaNO a rozkladu bezpečnostných zložiek,” zdôraznil s tým, že praktiky terajšieho premiéra a predsedu OĽaNO Igora Matoviča, kedy si ľudí nahráva, stranu neprekvapujú. Tvrdí, že je jasné, že Kyselica slúžil verne predsedovi hnutia OĽaNO Matovičovi, keďže dostal tretie miesto na kandidátke v čase, kedy bol agentom.

„Čo môže byť väčším dôkazom politickej práce Igora Matoviča v deštruovaní demokracie, ako zneužitie agenta v politickom boji? Je to nebezpečný precedens, ktorý nemôže demokratická spoločnosť pripustiť,” tvrdí. Prirovnáva to ku škandálom v zahraničí a hovorí o Kyselica-gate.

Štátny tajomník MV SR a bývalý šéf tímu Gorila Kyselica kandidoval do parlamentu ako tajný príslušník Vojenského spravodajstva. Nemali o tom vedieť ani členovia hnutia OĽaNO, za ktoré sa uchádzal o mandát.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) v pondelok (27. 7.) uviedol, že na základe informácií, ktorými disponuje, nemá dôvod nedôverovať Kyselicovi. Štátnemu tajomníkovi vyjadril dôveru aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

- Reklama -