Vlani v SR vzniklo medziročne viac firiem, ale s menším objemom majetku

0
Petra Štěpánová, analytička (Foto: bisnode.sk)

Aj napriek tomu, že v minulom roku Slováci založili viac firiem ako v roku 2018, základný kapitál, ktorý do nich vložili, bol medziročne výrazne menší. Vyplýva to z analýzy dát poradenskej spoločnosti Bisnode.

Na našom trhu tak vlani podnikatelia založili firmy (spoločnosti s ručením obmedzeným a akciové spoločnosti), ktorých majetok je vo výške viac ako 355 miliónov eur.

„Je to výrazne menej, ako vložili podnikatelia do svojho nového biznisu rok predtým, a to aj napriek faktu, že ekonomike sa stále dobre darilo,” uviedla Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

Podľa analýzy v roku 2019 založili podnikatelia na Slovensku dovedna 21.443 spoločností, z toho 21.262 eseročiek a 181 akciových spoločností. Výška ich základného kapitálu tvorila sumu 355.077.639 eur.

„Počet firiem sa od roku 2018 zvýšil, keď medziročne podnikatelia založili na Slovensku o 1516 spoločností viac, ale s nižším majetkom o 12,8 milióna eur. Z dát ďalej vyplýva, že vzniklo menej veľkých – akciových spoločností, ktoré sa zväčša zakladajú s rádovo vyšším imaním, minimálne v sume 25.000 eur. Naopak, veľký nárast v počte firiem zapríčinil zvyšujúci sa počet spoločností s ručením obmedzeným. V ich prípade je základný kapitál nižší, minimálne vo výške 5000 eur, a to môže súvisieť aj s celkovým poklesom,” vysvetlila Štěpánová.

Analýza Bisnode môže podľa nej naznačovať postupné náznaky ochladzovania trhu.

„Vidieť to na dátach zo začiatku tohto roka, keď sa vplyvom šírenia pandémie koronavírusu vznik nových spoločností takmer úplne zastavil,” dodala Štěpánová.

- Reklama -