Irán presunul do Hormuzského prielivu maketu americkej lietadlovej lode. Bude ako cvičný cieľ

1
Americká bojová stíhačka F18 pristáva na americkej lietadlovej lodi USS Carl Vinson. Foto: TASR

Irán presunul do Hormuzského prielivu maketu americkej lietadlovej lode, ktorá tam zrejme bude slúžiť ako cvičný cieľ počas vojenských cvičení v oblasti Perzského zálivu, životne dôležitého pre vývoz ropy. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, podľa ktorej o presune lode svedčia družicové snímky z oblasti.

Reuters pripomenul, že iránske revolučné gardy počas vojenských cvičení v roku 2015 zásahom rakiet zničili maketu americkej lietadlovej lode triedy Nimitz.

Teherán, ktorý je proti prítomnosti amerických a západných námorných síl v Perzskom zálive, často organizuje námorné vojnové cvičenia v strategicky dôležitom Hormuzskom prielive. Týmto kanálom prechádza asi 30 percent všetkej surovej ropy a ropných produktov prepravovaných po mori.

Jedna zo snímok, ktoré 26. júla zhotovila americká spoločnosť pre vesmírne technológie Maxar Technologies, zachytáva iránsky rýchly útočný čln plaviaci sa smerom k modelu americkej lode. Na ďalšom obrázku sú makety amerických lietadiel zoradené na palube lietadlovej lode.

V posledných rokoch došlo v Hormuzskom prielive medzi iránskymi gardami a americkou armádou k viacerým konfrontáciám. Americkí predstavitelia uviedli, že uzatvorenie prielivu by bolo “za čiarou” a USA by podnikli kroky na jeho opätovné otvorenie.

Irán túto námornú cestu nemôže zavrieť jednostranne, keďže jeho časť je súčasťou teritoriálnych vôd sultanátu Omán. Lode, ktoré sa prielivom plavia, však prechádzajú aj iránskymi vodami, za ktoré sú zodpovedné námorné sily iránskych revolučných gárd.

- Reklama -

1 komentár

  1. Bolo by dobre vidieť ako si zastrieľajú Iránske raketové sily na cvičný cieľ a či splnia požadované parametre. Tým mám na mysli rýchlosť, presnosť a účinnosť útoku na daný cieľ. Ak budú úspešné skúšky a dosiahnu dané parametre čo som písal, tak by to malo byť dostatočne odstrašujúce pre prípadného agresora.

Comments are closed.