Art talks v Michalovciach. V múzeu Andyho Warhola si pripomenuli narodeniny Micka Jaggera

0
Na archívnej snímke budova Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Foto: TASR

Dvom umelcom Mickovi Jaggerovi a Andymu Warholovi, ktorí zanechali výraznú stopu v umeleckom svete, bolo venované pondelkové podujatie Art talks, ktoré sa konalo v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Ako pre TASR uviedla muzeoedukologička a pomocná kurátorka MMUAW Carmen Cilipová, spevák Mick Jagger oslávil v nedeľu (26. 7.) svojich 77 rokov, preto sa rozhodli zaspomínať si na jeho kontakty a spoluprácu s Warholom.

„Zároveň návštevníci môžu v expozícii vidieť spevákov portrét z portfólia, ktorý Warhol vytvoril v roku 1975,” povedala Cilipová.

Ako ďalej uviedol kurátor múzea Michal Bycko, Warhol sa osobne stretával s mnohými umelcami, ktorí sa etablovali na americkej umeleckej scéne.

„Od Daliho, cez Beuysa, Beatles, Rolling Stones až po Miloša Formana a podobne. Warhola s Rolling Stones, konkrétne s Jaggerom, zoznámila Bianca Jagger. Mick bol očarený Warholovými návrhmi na obaly LP a cez svojho producenta ho požiadal, aby navrhol pre Rolling Stones dnes taký slávny obal LP platne Sticky Fingers. Nasledovala séria portrétov Jaggera a ich priateľstvo trvalo až do Warholovej smrti,” uviedol Bycko, ktorý návštevníkom priblížil život a tvorbu obidvoch osobností.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1453860068155981&id=209222925953041

Súčasťou podujatia bola i videoprojekcia koncertu Rolling Stones a workshop inšpirovaný portrétom Jaggera. Podľa Cilipovej počas celého roka poukazujú na súvislosť s konkrétnym dátumom v mesiaci v kontexte so životom a dielom Warhola.

„Pripravujeme rozhovory, videoprojekcie, kreatívne workshopy inšpirované konkrétnou osobnosťou, samozrejme, v súvislosti s Warholom. Zároveň danú tému prezentujeme aj online na webe múzea a Facebooku,” dodala Cilipová.

- Reklama -