Koronakríza ohrozuje vyše 150 000 pracovných miest v textilnom priemysle

0
textil, priemysel, fabrika
Textilná fabrika. Foto: pashminu, Pixabay

Dôsledky koronakrízy ohrozujú v európskom textilnom a odevnom priemysle viac než 150 000 pracovných miest. „Vychádzame z toho, že približne 13 000 firiem v Európe napriek rozsiahlym podporným opatreniam do konca roka 2021 zmizne, a tým je ohrozených zhruba 158.000 pracovných miest,” zosumarizoval šéf poisťovateľa úverov Euler Hermes pre Nemecko Ron van het Hof výsledky ich najnovšej štúdie.

Tržby európskeho textilného a odevného priemyslu by sa podľa Euler Hermes mali v dôsledku koronakrízy tento rok prepadnúť o 19 %. I keď budúci rok sa tržby citeľne zotavia, podľa experta spoločnosti Auréliena Duthoita sa však na predkrízovú úroveň nedostanú pred rokom 2023.

Textilný priemysel v Nemecku má podľa štúdie lepšie šance. Pokles tržieb o 12 % bude výrazne nižší než v Taliansku či Francúzsku. Dôvodom sú kratšie a menej prísne reštriktívne opatrenia a rýchlejšie otvorenie obchodov, ako aj vyšší podiel priemyselnej textilnej výroby. Tým sa znížila závislosť sektora od krízou trpiacej módnej branže.

Euler Hermes však v súčasnej kríze vidí aj novú šancu pre európsky textilný a odevný priemysel, ak sa vďaka rastúcemu povedomiu spotrebiteľov podarí odklon od rýchlej spotreby a lacnej módy, ktorá doteraz odporovala záujmom európskeho priemyslu.

Príkladom môže byť Taliansko, kde sa spotrebitelia, obchody a výrobcovia navzdory globálnym trendom rozhodli v prospech drahších, kvalitných a lokálne vyrobených odevov.

„Menej dovážaných odevov a ich nahradenie lokálnou výrobou by európskemu textilnému priemyslu poskytlo väčší impulz,” zdôraznil Duthoit.

- Reklama -