Taliansko: Guvernéra koronou najzasiahnutejšieho regiónu vyšetrujú pre obstarávanie zásob

0
Vľavo guvernér Lombardska Attilio Fontana Foto: TASR/AP

Guvernér severotalianskeho Lombardska, pandémiou najhoršie zasiahnutého regiónu v krajine, v sobotu priznal, že ho milánska prokuratúra vyšetruje v súvislosti s kontraktom na ochranné odevy pre zdravotníkov udeleným firme jeho švagra. Informovala o tom agentúra AP.

Kontrakt na 75.000 kusov ochranných odevov udelili bez verejnej súťaže v apríli, keď šírenia nového koronavírusu otriasalo Talianskom, uviedli miestne médiá.

Guvernér Attilio Fontana vo vyjadrení o vyšetrovaní zdôraznil, že svoj región zastupuje “zodpovedne” a je presvedčený o správnosti konania Lombardska.

Po správe talianskeho investigatívneho televízneho programu o tomto kontrakte Fontana minulý mesiac tvrdil, že nevedel nič o tejto zmluve, ktorá mala údajne hodnotu viac než pol milióna eur.

Guvernér tiež vyhlásil, že región nezaplatil nič za tieto ochranné odevy, ktoré Lombardsku údajne napokon darovali. Región, rovnako ako celé Taliansko, v tom čase zápasil s ťažkosťami pri získavaní nevyhnutného vybavenia pre lekárov a zdravotné sestry ošetrujúce pacientov s koronavírusom.

Podľa talianskych médií má v inkriminovanej firme menší podiel Fontanova manželka.
Fontana je popredným politikom pravicovej opozičnej strany Liga Severu, ktorá často ostro vystupuje proti korupcii medzi verejnými činiteľmi. Šéf strany Matteo Salvini v sobotu na sociálnej sieti kritizoval vyšetrovanie guvernéra ako zaujaté. Lombardsko je baštou Ligy Severu, približuje AP.

Viacerí politici zo strán stredoľavej vládnej koalície vyzvali v sobotu na rezignáciu Fontanu.

- Reklama -