Koronakríza má negatívny vplyv aj na výrobu mozzarelly

0
pizza, food, italian
Foto: igorovsyannykov, Pixabay

Koronakríza má negatívny vplyv aj na výrobu mozzarelly v Taliansku. Pre dramatický pokles v oblasti gastronómie sa od začiatku pandémie nového koronavírusu na konci februára výrazne prepadla aj produkcia tohto syra.

Podľa konzorcia na ochranu mozzarelly s chráneným označením pôvodu DOP objem výroby renomovaného druhu syra z Kampánie klesol o 25 %. To má negatívny vplyv na odvetvie s ročným obratom 650 miliónov eur, ktoré pred pandémiou zamestnávalo 30 000 ľudí.

Koronakríza ukončila niekoľkoročný nárast produkcie DOP mozzarelly. Už roky odvetvie zaznamenávalo dvojciferný nárast obratu najmä vďaka zvyšovaniu exportu. Aj po ukončení reštrikcií na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré spôsobili zatvorenie reštaurácií a zastavenie letov do zahraničia, zápasia výrobcovia mozzarelly stále s problémami.

Mozzarella je už od roku 1993 registrovaná ako chránená špecialita Európskej únie. Pravá mozzarella sa vyrába na juhu Talianska v Kampánii z byvolieho mlieka.

- Reklama -