Nemecko: Druhá vlna koronavírusovej infekcie je už tu, varujú lekári i politici

0
Ilustračná snímka (Foto: TASR/AP)

Nemeckom zaznievajú varovania, že krajinu už zasiahla druhá vlna koronavírusovej pandémie. Narastá totiž počet osôb infikovaných za 24 hodín a obavy vyjadruje už aj Inštitút Roberta Kocha (RKI), vládne centrum výskumu koronavírusu SARS-CoV-2 na nemeckom území. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

„Druhá koronavírusová vlna je už tu. Odohráva sa každý deň. Každý deň máme nové ohniská infekcie, z ktorých môžu vzísť veľmi vysoké počty nakazených,” povedal pre sobotné vydanie denníka Rheinische Post saský krajinský premiér Michael Kretschmer.

Vyjadril sa len jeden deň po tom, čo Kochov inštitút zaznamenal minulý týždeň v priebehu jedného dňa prudký nárast z približne 500 na 800 infikovaných osôb.

„Tento vývoj je veľmi znepokojujúci a Inštitút Roberta Kocha ho bude na dennej báze veľmi pozorne monitorovať,” povedala v piatok tlačovej agentúre DPA hovorkyňa tohto vedeckého ústavu.

„Musíme sa vyvarovať ďalšiemu zhoršeniu tejto situácie,” dodala.

Nemecké zdravotnícke orgány evidovali aktuálne k polnoci z piatka na sobotu 781 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Predošlý deň to bolo až 815, uvádza Kochov inštitút.

Všeobecne to znamená, že novým druhom koronavírusu sa od vypuknutia epidémie nakazilo v Nemecku najmenej 204.964 ľudí, pričom doteraz zomrelo dovedna 9118 nakazených pacientov. K sobotnému ránu bol počet vyliečených osôb 189.800, uvádza RKI.

- Reklama -